Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ce te așteaptă la DescOPERĂ? ©

25 mai. 2018,, 15:47   Afiș
4376 0

Seri calde într-un amfiteatru natural, cu atmosferă condimentată cu cele mai remarcabile opere, în interpretarea orchestrelor și soliștilor autohtoniși de peste Prut, sub bagheta cunoscutului dirijor austriac Friedrich Pfeiffer.

Toate acestea, dar și un program de zi demn de a ne reprezenta suflul autentic, caracteristic tuturor generațiilor, vor fi oferite în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului de muzică clasică în aer liber DescOPERĂ, care va avea loc în perioada 15-17 iunie, în Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi.

Ziua 1 (15 iunie) - monumentala cantată scenică Carmina Burana, cea mai faimoasă lucrare a compozitorului german Carl Orff care va culmina cu fragmentul fundamental și arhicunoscut „O Fortuna”, inspirată dintr-o colecție copleșitoare de 300 de cântece scrise în perioada secolelor XII și XIII, Carl Orff compune în 1937 celebra cantată care poartă același nume ca și originalul literar. Opera va fi interpretată de soprano Tatiana Costiuc, maestru în artă, împreună cu tenorul român Sorin Lupu și baritonul Andrei Otean. Soliștii vor fi acompaniați de Capela Corală Academică „Doina” și orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijată de Friedrich Pfeiffer.

Ziua 2 (16 iunie)- opera în patru acte – Nabucco, considerată cea care a statornicit reputația de compozitor a lui Giuseppe Verdi. Subiectul urmărește evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare, la cea de libertate. Opera va răsuna în regia lui Andrea Battistini (Italia), pe scenografia artistului Poporului Iurie Matei și va fi dirijată de Friedrich Pfeiffer. Nabucco de la Orheiul Vechi va vibra sub vocile soliștilor, corului, muzica orchestrei și interpretarea baletului Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

Ziua 3 (17 iunie) - dedicată, în mod tradițional Regelui Valsului – Johann Strauss. Soliștii Tatiana Costiuc (soprano, maestru în Artă), Vitalie Cibotaru (bariton) și artiștii orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale, dirijate de Friedrich Pfeiffer vor reinterpreta celebrul vals Dunărea Albastră – simbolul muzical al Austriei, compus în 1866.

Activități la pensiunile din Trebujeni (Orhei), 16-17 iunie:

  • Agropensiunea Casa Verde - gazdele vor descoperi oameni talentați în ale cântecului și dansului. Printr-un master class fără precedent, cei prezenți vor învăța să interpreteze Doina strămoșească și vor deprinde, de asemenea, pașii dansurilor străvechi – ”Coasa”, ”Băsmăluța”, ”Padishpan” și ”Hora din bătrâni”. Programul va continua cu descoperirea gustului băuturii bahice, cu explicația parțială a tehnologiei de către oenolog. În programul de după amiază, participanții vor învăța să coacă plăcinte împletite, săîmpletească sarmale cu frunză de viță-de-vie, conform rețetelor specifice regiunii. De asemenea, în capul meniului va sta zeama cu tăiței de casă și un ingredient secret, care face deliciul îndrăgostiților de bucate și operă.
  • Agropensiunea Casa de sub Stâncă -gazdele vor transmite doritorilor obiceiul împletitului în pănușă. Această îndeletnicire a fost practicată din cele mai vechi timpuri inclusiv în satele din raionul Orhei. Tot la Casa de sub Stâncă, oaspeții se vor delecta dar și vor afla secretele pregătirii bucatelor tradiționale moldovenești, printre care zeamă, fripturică, scrob și mămăligă.
  • Agropensiunea Casa din Luncă - participanții la festival vor putea admira împrejurimile din trăsură sau din barcă, de-a lungul râului Răut, însoțiți de gazdele acestei agropensiuni. Tot aici, oaspeții vor putea gusta plăcintele și iepurașul la cuptor, compotul și vinul de producție locală.

Despre festival:

Evenimentul face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică,

„Fii Oaspetele Nostru” și este organizat sub egida brandului turistic de țară Pomul Vieții și a

brandului național Vinul Moldovei. Oaspeții vor avea posibilitatea să viziteze siturile, mănăstirea,

complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera

secolelor trecute, dar și să participe la master-class-uri culinare inedite, pregătite de gazdele

evenimentului.

Festivalul de Muzică Clasică în aer liber, ediția a III-a, este organizat de Ministerul

Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria

Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și găzduit de Eco-Resort „Butuceni”.

Evenimentul este susținut de către partenerii strategici - Agenția Statelor Unite pentru

Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?