COVID-19 în MOLDOVA

Artistul plastic Dumitru Bolboceanu a împlinit astăzi 60 de ani

Artistul plastic Dumitru Bolboceanu a împlinit astăzi 60 de ani

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, Dumitru Bolboceanu, a împlinit astăzi 60 de ani.

S-a născut în 1960 în comuna Colicăuți, Briceni. În 1979, a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (astăzi - Colegiul de Arte Plastice ”Alexandru Plămădeală”) și în 1986 - Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (în prezent - Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”) din Chișinău.

A fost lector la Catedra de Arte Plastice a Institutului de Arte (1986-1987), profesor la Școala de Pictură pentru Copii „A. Şciusev” (1988-1997). În anul 1993, Dumitru Bolboceanu a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova (UAP). În prezent este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, transmite moldpres.md.


Este autorul lucrărilor „Cîmpie în toamnă”, „Planare”, „Mirişte”, „Margine de sat”, „Lac”, ”Spaţiu aerian”, „Deşteptare”, „Lumini în adîncime”, „Baladă” etc. A participat la mai multe expoziții din țară și de peste hotare. Lucrările sale întregesc colecția permanentă a Muzeului Național de Artă al Moldovei, colecția Galeriei ”Constantin Brîncuși”, colecția Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, precum și colecții private din Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, România, SUA și din alte țări.

În anul 1995 Dumitru Bolboceanu a fost distins cu Premiul Ministerului Tineretului şi Sportului, în 1997 - cu Premiul Firmei “Biconex” din Bacău, România, la Expoziția ”Saloanele Moldovei”, ediția a VII-a, în 2007 - cu Premiul Ministerului Culturii al R. Moldova și cu Diploma de Excelență a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 2008 – cu Premiul Muzeului de Artă ”Iulian Antonescu” din Bacău, România.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load