COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Insomnia are şi o cauză genetică

Insomnia are şi o cauză genetică

O echipă internaţională de cercetători a găsit, pentru prima dată, şapte gene care duc la apariţia insomniei. Cu această descoperire, cercetătorii au făcut un pas important înainte în înţelegerea mecanismelor biologice care cauzează această condiţie.

Mai mult decît atît, studiul arată că insomnia nu este, aşa cum s-a crezut pînă acum, o condiţie pur psihologică, notează Science Daily.

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit 113.006 de indivizi, la care au descoperit cele şapte gene ale insomniei. Aceste gene joacă un rol în regularea transcripţiei, procesul prin care ADN-ul este citit pentru a se face o copie ARN şi prin eliberarea moleculelor de către celule pentru a comunica cu mediul lor. Una dintre genele identificate, MEIS1, a fost asociată cu alte două condiţii de tulburare a somnului.

De asemenea, cercetătorii au găsit o puternică asociere cu alte trăsături, precum anxietatea şi depresia. Anke Hammerschlag (PhD la Vrije Universiteit din Amsterdam), autorul studiului, a precizat că „este o descoperire interesantă, pentru că aceste caracteristici tind să meargă mînă în mînă cu insomnia. Ştim acum că acest lucru se datorează bazei genetice comune”.


Cercetătorii au mai descoperit şi că există diferenţe între bărbaţi şi femei. Danielle Posthuma, unul dintre cercetători, a precizat că „am găsit de asemenea diferenţe între bărbaţi şi femei în termeni de ocurenţă: 33% dintre femeile chestionate sufereau de insomnie, în timp ce doar 24% dintre bărbaţi avea această condiţie”.

Insomnia este probabil cea mai comună afecţiune. Chiar şi după tratament, lipsa somnului rămîne o problemă pentru mulţi. Cu ajutorul noii descoperiri, se pot dezvălui mecanismele acestei condiţii, ducînd la o altă abordare a insomniei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load