COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A murit Jonik, o personalitate cunoscută underground-ului moldovenesc

A murit Jonik, o personalitate cunoscută underground-ului moldovenesc

Как сложно нам понять судьбу…
Из головы никак не выбросить вопросы:
За что они уходят? Почему?
И кто до срока души их уносит?..

În aceste vremuri deja tulburi, cînd sîntem îngrijorați cu toții, apar și știri teribile. Pe neașteptate s-a aflat despre o tragedie - a plecat din viață un cunoscut neformal din Chișinău, pe nume Jonik.

Mulți își amintesc de acest tip cu părul lung și bărbiță care șchiopăta, care se prezenta ca John Grave, și care aproape întotdeauna putea fi văzut în primele rînduri la concertele-metal. Dar și el a fost un muzician – cînta într-o trupă-metal destul de cunoscută - Empathological Necroticism. Numele său adevărat este Alexandru Roșca, dar pentru numeroșii prieteni din cercurile-rock din Chișinău el a fost și rămîne John, Johnny sau pur și simplu Jonik.


În aceste clipe grele, prietenii și colegii muzicieni găsesc puterea de a-și aminti și a spune cine a fost, de fapt, John Grave și cum va rămîne el pentru totdeauna în amintirea lor.

"Cîndva, Jonik a fost un idol pentru mulți…"

"În 1995, am creat trupa Empathological Necroticism și l-am luat pe Jonik ca vocalist. A ieșit cu noi la primul și alte cîteva concerte. Putem spune că el a stat la originea formării trupei.

Pentru el, faptul că făcea parte din trupa Empathological Necroticism era foarte semnificativ - putem spune că el era bolnav de această trupă. Și, uneori, la concerte, după ce nu a mai făcut parte din echipă, John oricum își exprima dorința de a cînta cu noi.

Cînd l-am cunoscut pe Jonik în 1995, pe el deja îl numeau așa. Iar familia Grave și-a ales-o singur - trupa lui preferată era Grave, așa că el a început să se prezinte John Grave. În general, în acea perioadă existau multe porecle - toată lumea se numea reciproc așa cum dorea, mai apoi multe porecle s-au schimbat, dar a lui Jonik a rămas aceeași...

Îmi amintesc o întîmplare din anii '90, cînd John mi-a sărit în apărare cînd am avut conflicte cu o gașcă. S-a pus chiar între mine și ei - pot spune că m-a apărat cu pieptul. Noi chiar rîdeam de această situație mai apoi...

Cîndva, John a fost un idol pentru mulți, un adevărat star. În perioada în care, practic, noi nu aveam trupe grele, Jonik, se poate spune, a fost un frontman al mișcării metalice în orașul nostru”.

Victor "Iron" Zvezdiuc, basistul trupei Need 4 Speed (în trecut - basistul trupei Empathological Necroticism)

"El a fost o persoană care aprecia cu adevărat viața, în ciuda tuturor greutăților destinului"

Condoleanțele mele familiei... E foarte trist că a avut loc această tragedie.…

Îmi amintesc de Jonik încă de la începutul anilor '90 – el a fost un neformal activ al acelei perioade, iubea muzica extremă atît de mult, încît la toate concertele, în afară de stage davingul și slam-ul obligatoriu în primul rînd, el ieșea pe scenă și urla în microfon, împreună cu interpreții sau în locul lor. Era distractiv, el a fost un adevărat punk și metallist.

Iar peste cîțiva ani, în general, a început să cînte destul de bine în trupa Empathological Necroticism. Păcat că acest lucru nu a avut o dezvoltare corespunzătoare…

El a fost întotdeauna o persoană deschisă și bună, care aprecia cu adevărat viața, în ciuda tuturor greutăților destinului. Astfel va rămâne în memoria mea Jonik Grave…

Octav Casian, vocalistul trupei Busola (în trecut – vocalistul trupei Axident)

"Cît timp Johnny era în viață, noi știam că în țară încă nu este totul pierdut”

John di Grave a fost în primul rînd prietenul meu și prietenul tuturor oamenilor din Moldova. Sună ciudat, dar în afară de aceasta, el a fost simbolul unei culturi întregi – este cam același lucru cum Moș Crăciun este simbolul Anului Nou. John a fost un întreg strat al culturii în forma sa inițială.

El nu asculta muzică punk, dar, probabil, a fost un punk în cea mai pură formă de referință. Probabil sună prostesc, dar el a fost artistul unei arte ciudate în care și-a transformat viața, dar a obținut în acest lucru perfecțiune și a fost iubit de toată lumea pentru bunătatea și caracterul său deschis. Oamenii veneau la serbări, concerte și plecau, își schimbau vorbirea, gusturile, dar întotdeauna a fost Jonik - neschimbat și canonic.

Chiar și numele său a devenit unul comun – noi spuneam adesea: "Acuș se va apropia o mulțime de johni-microscoape...". Și nimeni nu putea fi comparat cu el – într-atît de mult a devenit el imaginea colectivă a undergound-ului moldovenesc.

John a cîntat cu mine, a cîntat de mai multe ori - este greu de numărat acum trupele cu care el a ieșit pe scenă în mijlocul concertului. Iubitor al distracției fără limite, el a dus o viață deschisă și simplă și noi ne gîndeam cu toții: "Ei, din moment ce el reușește să trăiască așa, înseamnă că la noi totul e bine". Cît timp Johnny era în viață, noi știam că în țară încă nu este totul pierdut – într-atît de neobișnuită era calea sa.

O comparație stupidă, dar la fel cum moartea unui canar într-o mină ar trebui să devină un semnal că în curînd totul se va termina, așa și moartea acestui om este un semnal că în societate ceva nu este bine...

Dar în primul rînd, el a fost o persoană care a ajutat într-un moment dificil un număr mare de oameni. Pentru mulți el a devenit o fereastră în cultura extremă și pe mulți i-a salvat cu un cuvînt bun, grijă sau pur și simplu prin adăpostirea în casa sa, cînd transportul urma să circule abia dimineață...

Păcat că concertul în Moldova fără Jonik nu va mai fi niciodată la fel... Odihnește-te în pace, prietene...

Constantin Dimitrenco, vocalistul trupei Need 4 Speed (în trecut – bateristul trupei Empathological Necroticism)

Alexandr "Jonik" Roșca a murit pe 12 aprilie 2020. Potrivit unor date, moartea sa a survenit ca urmare a căderii de la înălțime.

Se spune că în timpul vieții, John le-a spus nu o singură dată prietenilor săi că atunci cînd va muri, ar vrea ca pe piatra funerară să scrie "John Grave"…

Mai jos puteți vedea fotografiile cu Alexandru "Jonik" Roșca în diferite perioade ale vieții sale. Odihnească-se în pace!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load