COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Zelensky spune că Rusia nu poate cere nimic Ucrainei

Zelensky spune că Rusia nu poate cere nimic Ucrainei

Președintele Vladimir Zelensky spune că Rusia nu poate cere nimic Ucrainei. El a declarat acest lucru în fața presei, sîmbătă, în regiunea Odessa, comentînd propunerea atribuită Moscovei de a prezenta pînă luni un proiect privind statutul special al Donbasului.

"În primul rînd, nimeni nu poate cere nimic Ucrainei, sîntem o țară independentă. Mi se pare că aici toată lumea trebuie să lucreze la retorică. Cu atît mai mult că aceasta este deja retorica internațională", a spus Zelensky.

Vineri la Berlin, a avut loc o întîlnire a consilierilor politici ai șefilor statelor „Norman Four” (Germania, Rusia, Ucraina și Franța). Înainte de începerea acesteia, pe portalul Der Spiegel a apărut informația, precum partea rusă ar fi insistat ca Kievul să prezinte un proiect de amendament constituțional pînă la 6 iulie pentru a consolida statutul special al regiunii Donbas și „fără condiții suplimentare” să prezinte o listă de persoane deținute în DPR și LPR în scopul schimbului lor posibil ulterior. În același timp, Der Spiegel a făcut referire la un document de lucru neoficial al delegației ruse, care ar fi ajuns la dispoziția publicației și a London Dossier Center.


În ceea ce privește întîlnirea consilierilor liderilor statelor „formatului normand” din 3 iulie la Berlin, Zelensky a spus că nu este pregătit să comenteze rezultatele, dar știe că a fost reușită. "Nu sînt gata să comentez întîlnirea de la Berlin. Știu că întîlnirea a fost foarte bună, concretă. Nu mai este nimic de comentat. Vom avea o întîlnire cu șeful biroului președintelui Andrei Ermak. Astăzi abia am ajuns la Odessa și nu am discutat în detalii această problemă”, a spus președintele Ucrainei, transmite tass.ru.

Aprecieri contradictorii

Anterior, biroul președintelui ucrainean a declarat că întîlnirea consilierilor „a apropiat cu un pas organizarea summitului de la Berlin”.

În declarația părții ucrainene se afirmă, de asemenea, că „partea rusă a luat o pauză pentru a pregăti un răspuns la poziția consolidată a Ucrainei, Franței și Germaniei”. Cu toate acestea, nu este specificat la ce problemă se referă declarația.

Dmitrii Kozak, șeful adjunct al administrației prezidențiale, a declarat în urma discuțiilor de la Berlin că nu s-a realizat niciun progres. În special, „nu a fost posibil să se obțină un răspuns clar și distinct din partea Ucrainei cu privire la momentul în care va fi pregătit acest document cu privire la modificările Constituției privind decentralizarea”, care este stipulat prin acordurile de la Minsk.

Dmitrii Kozak a mai spus că, deși „au existat încercări de a stabili data „ summitului normand” la cel mai înalt nivel, „ este foarte devreme să vorbim despre data unei astfel de întîlniri, deoarece este nevoie de multă muncă pentru a pune în aplicare deciziile summitului anterior de la Paris. În primul rînd, aceasta se referă la partea ucraineană, care trebuie să adopte zeci de legi și să le coordoneze cu Donbasul, a menționat Dmitry Kozak.

În același timp, el a indicat că s-a reușit „apropierea de faptul că ar trebui luate o serie de măsuri suplimentare pentru a opri focul de arme”.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load