COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Zelenski cere pedepsirea celor vinovaţi

Zelenski cere pedepsirea celor vinovaţi

Recunoaşterea de Iran a faptului că a doborît din greşeală un avion de pasageri al companiei Ukraine International Airlines este un pas în direcţia corectă, dar cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere, a declarat sîmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

''Insist pe finalizarea imediată a identificării corpurilor'', a scris Zelenski pe Twitter după ce a discutat telefonic cu preşedintele iranian Hassan Rouhani.

''Autorii trebuie să fie traşi la răspundere. Este extrem de important pentru noi să se returneze Ucrainei, săptămîna viitoare - pînă la 19 ianuarie - corpurile celor decedaţi, astfel încît rudele acestora să îşi poată lua adio'' de la ei, a spus Zelenski.

Apelul telefonic a fost iniţiat de Hassan Rouhani, care i-a transmis oficial scuze lui Zelenski pentru acest incident., scrie noi.md cu referire la agerpres.ro.


''Rouhani a transmis scuze în numele părţii iraniene pentru tragedia soldată cu 176 de decese. Preşedintele Republicii Islamice Iran recunoaşte deplin că tragedia a fost cauzată de acţiune eronate ale armatei acestui stat'', se arată într-o declaraţie a preşedinţiei Ucrainei.

În timpul convorbirii telefonice, Hassan Rouhani l-a reasigurat Volodimir Zelenski că cei implicaţi în acest caz vor fi traşi la răspundere.

Preşedintele iranian a avut, tot sîmbătă, o convorbire telefonică cu premierul canadian Justin Trudeau, care i-a cerut să facă lumină asupra catastrofei în care au decedat şi 63 de cetăţeni canadieni.

''În această dimineaţă am discutat cu preşedintele iranian Rohani şi i-am spus că pentru Iran, care şi-a recunoscut responsabilitatea, este un pas important pentru a aduce răspunsuri familiilor (victimelor), dar am subliniat că trebuie luate şi alte măsuri'', a anunţat Trudeau.

''Trebuie să se facă lumină totală asupra cauzelor care au provocat o tragedie atît de mare'', a adăugat şeful executivului canadian.

Iranul a anunţat sîmbătă dimineaţă că armata sa a doborît miercuri avionul ucrainean, cu 176 de persoane la bord, dintr-o ''eroare dezastruoasă'', explicînd că apărarea sa antiaeriană a lansat din greşeală tiruri fiind în alertă după loviturile aeriene iraniene asupra unor ţinte americane din Irak.

Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi-a asumat sîmbătă ''responsabilitatea totală'' pentru doborîrea avionului ucrainean. Conform agenţiei Fars, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a fost informat că tragedia avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines a fost provocată de o ''eroare umană'', iar el a ordonat ca adevărul să fie făcut public.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load