Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Zece conace de poveste care au ajuns ruine

2 noi. 2019,, 04:30   Externe
5900 0

Clădiri cu o istorie bogată, construcții originale și cu povești extraordinare au ajuns ruine după ce au fost lăsate de izbeliște.

Toate au valorat milioane de dolari cînd au fost construite, dar acum se prezintă în diverse stadii de deteriorare.

Business Insider a făcut un top al celor mai impunătoare și scumpe conace care nu mai sînt locuite de zeci de ani și care riscă să se prăbușească dintr-un moment în altul.

De la o vilă de lîngă New York care a fost părăsită de peste 70 de ani, pînă la un conac gotic din Scoția, toate aceste clădiri, cîndva opere arhitecturale, se degradează acum pe zi ce trece.

Vila părăsită de peste 70 de ani


Pe insula Carleton, de lîngă New York, zace, de peste 70 de ani, un conac care se dărăpănează pe zi ce trece.

Conacul cu 11 dormitoare a fost construit în 1895, iar proprietar a fost William O. Wycoff, un om de afaceri care și-a construit o avere din arme de foc și mașini de scris!

El a fost proprietarul companiei Remington. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, anumiți antreprenori au intrat în conac și au îndepărtat ușile și ferestrele.

Acest conac este la vînzare, costă 495.000 de dolari, dar, cu siguranță, cine îl va achiziționa va trebui să investească mult mai mult pentru recondiționarea lui.

Hotel, colegiu, ruină

Halcyon Hall din Millbrook, New York, a fost construit, în 1893, cînd era un hotel de lux cum puține existau pe atunci. Din 1907, a devenit parte a colegiului Bennett. Colegiul Bennett a fost desființat în 1978.

Clădirea a rămas părăsită și s-a degradat. În 2014, s-a făcut un plan pentru demolarea clădirii și construirea unui parc în zonă. În 2016, proprietarii au anunțat că respectiva locație va rămîne neatinsă „cîțiva ani”, pînă cînd se vor rezolva toate problemele legate de drepturile de proprietate.

Un fost muzeu a rămas în paragină

Conacul Swannanoa, din Lyndhurst, statul Virginia, a fost construit, în 1912, de milionarul James H. Dooley.

Acesta a construit conacul cu 52 de camere pentru soția sa. Cînd cei doi soți au murit, clădirea a fost folosită, o perioadă, ca și club, iar, mai apoi, a fost închiriat de un cuplu de savanți, care au făcut acolo un muzeu. Splendida clădire n-a mai fost locuită din 1988. Clădirea a mai fost folosită, ocazional, pentru nunți sau alte evenimente. Localnicii s-au plîns că stabilimentul n-a fost bine îngrijit și s-a deteriorat.

Foc și nepăsare

Casa Cambusnethan, din North Lanarkshire, Scoția, a fost ridicată în 1819, pe locul unei foste clădiri din Secolul 17, care fusese distrusă de un incendiu, în 1810. Este unul dintre conacele gotice din Scoția, iar în anii 70 a ajuns să fie folosit doar pentru anumite banchete cu tentă medievală. În 1980, un alt incendiu l-a devastat.

Clădirea a fost încadrată în rîndul celor de risc ridicat de prăbușire. În 2014, s-a format o organizație „Prietenii Conacului Cambusnethan”, care încearcă toate demersurile pentru a salva clădirea de la deteriorarea totală.

Colosul abandonat

Lynnewood Hall a fost construit după 1890, puțin în afara orașului Philadelphia. Arhitectul a fost Horace Trumbauer, iar clădirea cu 110 camere, dacă ar fi construită de la zero acum, se estimează că ar costa circa 200 de milioane de dolari. Clădirea este într-o stare mai bună decît altele. Cine ar dori s-o restaureze ar avea nevoie de circa 40 de milioane de dolari, potrivit lui David B. Rowland, expert în domeniu. Clădirea e la vînzare, la prețul de 15,5 milioane de dolari.

Comoara din Lvov

Castelul „Pidhirtsi”, din Lvov, Ucraina, a fost construit după planurile arhitectului italian Andrea DellAqua, ca o casă de agrement pentru un mare comandant militar polonez. Castelul a fost ridicat între 1635 – 1640 și a fost înfloritor pînă în Secolul 19. proprietarii de atunci l-au lăsat de izbeliște, iar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial s-a deteriorat serios. Lipsa fondurilor a făcut imposibilă restaurarea lui.

Clădirea abandonată în 1953

Castelul McNeal, situat pe malul rîului Delaware, a fost ridicat în 1899 și a fost folosit pînă în 1953.

Primul proprietar a fost industirașul Andrew McNeal, care a făcut avere cu o turnătorie și o fabrică de țevi. În 2016, clădirea a fost cumpărată de municipalitatea din New Jersey, dar restaurarea promisă n-a demarat.

Palatul a fost abandonat după ce proprietarul a fost arestat

Construit pe banii magnatului Billy Hull, în 1972, acest „palat al plăcerilor” din Chattanooga, Tennessee, a fost un club de striptease. După ce Hull a fost arestat pentru evaziune fiscală, clădirea a rămas părăsită.

Palatul bîntuit Palatul

„Villa de Vecchi”, care a fost construit în perioada 1854 – 1857, și trebuia să fie casa de agrement pe timp de vară a contelui Felix de Vecchi, care a fost liderul Gardei Naționale a Italiei. Casa avea inclusiv încălzire internă și o fîntînă arteziană interioară. Din 1862, în respectiva locație au început să se petreacă lucruri stranii. Contele a venit într-o zi din 1862 și și-a găsit nevasta ucisă, iar fata lui dispăruse. De supărare, omul s-a sinucis. Rudele au continuat să locuiască acolo pînă în jurul celui de-al Doilea Război Mondial, dar de atunci a rămas abandonat. Se spune că pianul interior ar mai fi „folosit” noaptea de o fantomă. O avalanșă din 2002 a distrus toate clădirile din jur, dar „Villa de Vecchi” a rămas neatinsă.

A vrut să mute Europa în America

Omul de afaceri american Robert Snyder a visat să construiască în Missouri (SUA) un castel pe model european. Construcția a început în 1905, dar Snyder nu și-a văzut visul împlinit, fiindcă a murit într-un accident auto.

Chiar dacă palatul n-a fost niciodată terminat, fiii lui Snyder s-au mutat acolo. Au locuit pînă cînd au rămas faliți, pentru că au pierdut mai multe procese pentru terenurile din jur, care fuseseră luate fraudulos. O parte a fost transformată în hotel, iar în 1942 a ars. În 1970, statul Missouri a cumpărat proprietatea, dar totul a rămas în ruine.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?