COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Viespea asiatică supranumită "ucigaşă" a ajuns și în SUA

Viespea asiatică supranumită "ucigaşă" a ajuns și în SUA

Viespea asiatică gigantică, considerată de specialişti cea mai mare din lume şi supranumită „viespea ucigaşă”, a fost reperată pentru prima dată pe teritoriul american, suscitînd teamă în special în rîndul apicultorilor.

Două exemplare au fost descoperite în decembrie 2019 în statul Washington, în nord-vestul Statelor Unite, în apropierea graniţei cu Canada.

După această descoperire de rău augur, oamenii de ştiinţă au luat măsuri pentru eliminarea insectei invazive înainte ca aceasta să se stabilească în această zonă.

Nu se cunoaşte în acest stadiu cum a reuşit să ajungă în Statele Unite această viespe gigantică (Vespa mandarinia), care poate atinge dimensiuni de aproape cinci centimetri.


„În general, sînt pasageri clandestini îmbarcaţi în mod neintenţionat undeva, cum ar fi un container maritim”, a declarat pentru AFP Karla Salp, purtătoare de cuvînt a Departamentului de Agricultură din statul Washington.

Distinctă de viespea gigantică, viespea asiatică cu picioare galbene (Vespa velutina nigrithorax), care a început să colonizeze o parte din Europa de Vest, a ajuns cel mai probabil în acest teritoriu în 2004 într-un încărcătură de obiecte din lut din China, livrată în sud-vestul Franţei, de unde insecta s-a răspîndit.

Experţii estimează că în nord-vestul Statelor Unite ar exista mai multe exemplare de viespe gigantică în afara celor două reperate anul trecut şi au lansat o campanie prin care publicul este îndemnat să semnaleze prezenţa tuturor himenopterelor suspecte.

Prin aceste raportări şi instalarea capcanelor, „sperăm să ne facem o idee mai bună asupra zonelor în care sînt localizate şi să încercăm să le eradicăm”, a spus Salp.

Entomologii se tem că, dacă nu este eliminată în aproximativ doi ani, „viespea ucigaşă” se poate răspîndi în America de Nord unde se va stabili definitiv.

Această insecte atacă în principal stupii, unde decimează albinele cu care îşi hrănesc larvele, însă muşcătura lor este deosebit de dureroasă pentru oameni.

„În general, oamenii nu trebuie să-şi facă griji. Atîta timp cît nu mergeţi pe lîngă un cuib sau nu vă apropiaţi de un stup pe care au pus stăpînire, există un risc foarte mic să fiţi muşcaţi”, a explicat Karla Salp.

„În cazul în care înţeapă, veninul lor este mai toxic decît cel al albinelor sau al viespilor de la noi, şi este într-o cantitate mai mare”, a avertizat ea.

În Japonia, unde insectele sînt vînate uneori pentru a fi mîncate, în jur de 30 pînă la 50 de persoane mor anual după ce au fost înţepate de aceste viespi uriaşe.

Aceste viespi gigantice reprezintă o ameninţare în special pentru coloniile de albine, aflate deja în declin accentuat în multe zone ale lumii.

După ce aceste viespi descoperă un stup, încep să masacreze albinele decapitîndu-le una cîte una cu mandibulele lor puternice, a explicat Chris Looney, entomolog la Departamentul de Agricultură din statul Washington. Insectele prădătoare ocupă apoi stupul timp de o săptămînă sau mai mult, timpul necesar pentru a se hrăni cu pupe (coconi) şi larvele rămase în urma albinelor.

Paul van Westendorp, apicultor cu sediul în provincia canadiană Columbia Britanică, de cealaltă parte a graniţei, a declarat că singurul cuib de viespi gigantice descoperit vreodată în America de Nord a fost pe insula Vancouver şi a fost distrus. Un exemplar a fost de asemenea descoperit în White Rock, în Columbia Britanică, în noiembrie anul trecut.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load