COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Veste bună din Danemarca. Răspîndirea epidemiei nu s-a accelerat după ridicarea restricțiilor

Veste bună din Danemarca. Răspîndirea epidemiei nu s-a accelerat după ridicarea restricțiilor

Danemarca este prima ţară din afara Asiei care a relaxat măsurile de izolare. Scandinavii au anunţat joi că răspîndirea epidemiei de coronavirus nu s-a accelerat pe teritoriul său după ce Guvernul de la Copenhaga a optat pentru a ridica gradual restricţiile începînd cu jumătatea lunii aprilie, relatează Reuters.

Danezii au început să redeschidă unităţile de tip after-school şi şcolile pentru elevii din ciclul primar în urmă cu două săptămîni, care au fost urmate de saloanele de coafură şi alte companii mici pe 20 aprilie, după ce autorităţile locale au constatat o scădere a numărului de infecţii şi de decese, transmitegandul.ro.

„Nu există semnale că epidemia de COVID-19 accelerează”, au declarat reprezentanţii Statens Serum Institut (Institutul de Stat pentru Seruri), care coordonează programele de pregătire a populaţiei pentru maladiile infecţioase.


Aşa-zisa rată „R”, ce indică numărul mediu de persoane infectate de un singur caz testat pozitiv, a crescut uşor în ultimele două săptămîni, dar a rămas la o valoare subunitară, au precizat oficialii danezi.

Guvernele din lumea întreagă doresc ca rata „R” să se menţină la valori subunitare – fapt care ar însemna că fiecare persoană infectată transmite virusul la cel mult o altă persoană – înainte de a relaxa măsurile de izolare a populaţiei.

Germania a anunţat marţi că rata „R” de pe teritoriul său a crescut din nou la valoarea 1,0 după relaxarea restricţiilor de săptămîna trecută.

Danemarca, una dintre primele ţări din Europa care au decretat starea de urgenţă, a raportat 452 de decese cauzate de noul coronavirus pînă joi, în timp ce numărul internărilor a scăzut constant pe parcursul lunii aprilie.

„Nu există niciun fel de semnal că redeschiderea parţială a cauzat o răspîndire mai mare a infecţiilor”, a declarat Christian Wejse, cercetător la departementul de boli infecţioase din cadrul Universităţii Aarhus.

„Cel puţin, nu există indicii că ne îndreptăm spre un alt val al epidemiei. Aceasta era marea îngrijorare, dar nu văd deloc un astfel de fenomen în prezent”, a adăugat el.

Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei, a declarat miercuri că răspîndirea noului coronavirus se află „sub control” şi că va prezenta un plan care va conţine următoarele etape de relaxare a restricţiilor înainte de data de 10 mai.

„În niciun caz nu sîntem în deplină siguranţă, dar acum avem un bun punct de plecare pentru a reduce şi mai mult numărul de infectări”, a afirmat Christian Wejse.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load