Venezuela a rămas în beznă de cîteva zile

Venezuela a rămas în beznă de cîteva zile

Președintele venezuelean Nicolas Maduro susține că autoritățile n-au putut restabili conectarea la energie electrică pentru cetățeni din cauza unui atac cibernetic.


„Astăzi (sâmbătă), 9 martie, avansasem la aproape 70% (în restabilirea electricităţii) când, la jumătatea zilei, am primit un nou atac cibernetic vizând una din sursele de energie care funcţiona perfect. Asta a anulat tot ce realizasem”, a spus Nicolas Maduro în faţa miilor de simpatizanţi reuniţi la Caracas, conform AFP.


Venezuela s-a scufundat în haos după uriaşa pană de curent care a început joi la orele 20.50 GMT şi a afectat aproape întreaga ţară, chiar dacă vineri curentul a revenit parţial în unele cartiere din Caracas înainte de a se întrerupe din nou.


Autorităţile afirmă că un sabotaj a paralizat cea mai importantă hidrocentrală din Venezuela, Guri, situată în sudul ţării.


Potrivit ministrului comunicaţiilor, pana de curent a fost declanşată de un prim „atac cibernetic contra sistemului automatizat” al hidrocentralei Guri, care furnizează 80% din necesarul Venezuelei.


Numeroşi experţi atribuie însă defecţiunea lipsei de investiţii din partea guvernului în întreţinerea infrastructurii.


De la 23 ianuarie, Venezuela are doi preşedinţi: Nicolas Maduro, care a început un al doilea mandat contestat din cauza acuzaţiilor de fraudă care umbresc realegerea sa, şi Juan Guaido, preşedintele Adunării naţionale, care s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut de peste 50 de ţări.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load