Valorează miliarde: Sistemul de canalizare, incredibild e mare, care apără Tokyo de inundații

Valorează miliarde: Sistemul de canalizare, incredibild e mare, care apără Tokyo de inundații

La marginea orașului Tokyo, sub pămînt, se află un sistem de canalizare incredibil de mare, construit pentru a proteja cele 37 milioane de locuitori ai metropolei de inundații.

Proiectul G-Cans sau canalul de descărcare subterană a zonei metropolitane, după cum este cunoscut mai bine, constă în cinci silozuri colosale, conectate printr-un tunel de 6,5 km lungime pînă la rezervorul imens de stocare subterană. Întreg proiectul a fost construit între 1992 și 2006, și a costat 3 miliarde de dolari.

Fiecare dintre silozuri este aproape de un rîu diferit, iar cînd rîul trece peste limita de inundație, atunci acest siloz captează excesul de apă. Din silozuri, apa curge în tunel și coboară pînă la rezervorul de stocare, unde poate fi păstrat pînă cînd nivelurile apei din rîuri încep să scadă. Apa este apoi pompată în rîurile de la suprafață. Toate silozurile au o înălțime de 65 de metri și 32 de metri în diametru.

 Dar adevăratul gigant printre giganți este rezervorul de stocare, acesta are 177 de metri lungime, 78 de metri lățime și 25 de metri înălțime. Acoperișul este susținut de 59 de stîlpi masivi. Stînd pe podeaua acestui monstru, care este popular cunoscut sub numele de „templu”, nu puteți decît să fiți uluiți. Omenii par ca niște furnici fotografiați pe lîngă stălpii de susținere, iar întreaga impresie este aceea a unei proiecții dintr-un film sci-fi și nicidecum dintr-un banal decantor.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load