Vacanţele de lux ale oficialilor ucraineni trezesc un val de revoltă

Vacanţele de lux ale oficialilor ucraineni trezesc un val de revoltă

Vacanţele de lux petrecute de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, şi de procurorul general al ţării au provocat indignare în rîndul ucrainenilor, a căror ţară se confruntă cu un puternic fenomen de corupţie la nivel înalt, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres.


La puţin timp după ce a petrecut Anul Nou în Ucraina, Poroşenko şi zece dintre apropiaţii şi amicii săi au plecat pentru şapte zile în vacanţă pe o insulă privată în arhipelagul Maldive, s-a anunţat pe 18 ianuarie la o emisiune difuzată de televiziunea ucraineană Skhemi.


La două săptămîni după aceste dezvăluiri, aceeaşi emisiune a anunţat că procurorul general Iuri Luţenko şi-a petrecut vacanţele cu familia în Seychelles, plătind suma de 52.000 de euro pentru el, soţia şi fiul lor.


Cele două anchete realizate de televiziunea Skhemi au provocat un val de indignare în ţara care se confruntă cu flagelul corupţiei, în special la nivel înalt.


„Este timpul ca agenţiile de voiaj să creeze tururi «urmaţi-i pe Poroşenko şi Lutsenko»: Maldive, Seychelles, Panama”, a scris în mod ironic miercuri pe Facebook deputatul Sergii Letcenko, făcînd aluzie şi la prezenţa numelui preşedintelui ucrainean în ancheta internaţională „Panama Papers”. Ar trebui „să-i trimită să urmeze acest traseu: demisie, anchetă, tribunal”, a adăugat el.


Iuri Luţenko s-a apărat miercuri afirmînd că excursia sa în Seychelles a fost plătită în totalitate de fiul său, care i-ar fi făcut astfel un cadou pentru aniversarea a 30 de ani de căsnicie.


Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt a fost una dintre revendicările majore ale mişcării proeuropene Maidan, din anii 2013-2014, şi rămîne una dintre cerinţele cheie ale sprijinului occidentalilor pentru puterea actuală, rezultată în urma acelei mişcări.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load