Va fi dezvăluit numele unui înalt oficial saudit implicat în atentatele din 11 septembrie

Va fi dezvăluit numele unui înalt oficial saudit implicat în atentatele din 11 septembrie

La 18 ani de la atacurile din 11 septembrie, Washington-ul promite că va dezvălui numele unui important oficial saudit care i-ar fi ajutat pe autorii atacurilor.


Autorităţile americane au anunţat joi că vor dezvălui identitatea mult timp păstrată în secret a unei persoane suspectate că ar fi dat ordin pentru ca doi responsabili saudiţi să ajute membrii comandoului care a comis atacurile de la 11 septembrie 2001 în SUA, ceea ce ar putea pune Arabia Saudită într-o situaţie stânjenitoare, informează AFP.


Rude ale victimelor atentatelor, care au dat în judecată Arabia Saudită, acuzând-o că ar fi acordat ajutor material reţelei teroriste Al Qaida, au cerut ridicarea secretului din jurul acestui individ.


‘În lumina naturii excepţionale a acestui dosar’, FBI şi Ministerul Justiţiei au decis să le ofere satisfacţie acestora, potrivit unui document transmis judecătorului responsabil de caz.


Arabia Saudită, care neagă orice implicare în atacuri, s-a luptat - fără succes - să împiedice ca plîngerea să progreseze. Dacă responsabilitatea sa va fi dovedită, Arabiei Saudite i s-ar putea cere plata unor daune substanţiale.


Dintre cei 19 piraţi ai aerului care au deturnat patru avioane de linie, dintre care două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center, făcînd aproape 3.000 de morţi, 15 erau cetăţeni saudiţi.


Un raport oficial din 2002 a acuzat doi responsabili saudiţi cu reşedinţa în SUA, Omar al-Bayoumi şi Fahad al-Thumairy, de a-i fi finanţat pe unii membri ai comandoului terorist. Dar aceste acuzaţii nu au fost susţinute de probe.


Într-un raport de anchetă din care au fost eliminate numeroase informaţii considerate confidenţiale, FBI a relansat în 2012 această ipoteză. ‘Există probe că XXX a dat ordin pentru ca Omar al-Bayoumi şi Fahad al-Thumairy să ajute piraţii’ aerului, se poate citi în acest raport.


Rudele victimelor au luptat mult timp pentru a primi acces la întregul document.


Ministerul Justiţiei a acceptat să ridice secretul asupra numelui acestui ‘terţ’ , dar nu şi asupra celorlalte informaţii conţinute în respectivul raport.


Mai mult, el a subliniat că fraza în chestiune reprezintă o ‘teorie a anchetatorilor de la acea vreme şi nu o descriere obiectivă a faptelor’.


Cu toate acestea, familiile victimelor au salutat declasificarea anunţată. ‘Este un rezultat bun’, a spus Terry Strada, care îi reprezintă. ‘Dar nu ar trebui să cerşim acest tip de informaţii şi nici să fim lăsaţi în ceaţă pe tema implicării saudite’, a adăugat ea într-un comunicat.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load