COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

V Zburător, avionul în formă de bumerang al companiei KLM (VIDEO)

V Zburător, avionul în formă de bumerang al companiei KLM (VIDEO)

Cînd o companie aeriană și una dintre cele mai prestigioase universități tehnice din lume își unesc eforturile pentru a crea un avion nou, putem fi siguri că va apărea ceva uimitor din toate punctele de vedere.

Estetica, funcționalitatea și durabilitatea sînt principii care apar natural atunci cînd vorbim despre Flying V („V Zburător”), avionul în formă de bumerang al KLM, care este deja o realitate… în fază de proiect, scrie incredibilia.ro.

Într-adevăr, după cum se poate vedea în imagini, aripile nu sînt prinse de corpul central al aeronavei, ci mai degrabă fac parte din fuzelaj în ansamblu, un fel de bumerang cu motoare deasupra și care conține scaune pentru pasageri de-a lungul întregului corp.


Această creație, un proiect comun al Universității de Tehnologie din Delft și al KLM, pare să promită o revoluție în aeronautică. Privit cu mai multă atenție, are logică.

Avînd această formă de „V”, avionul distribuie întreaga greutate a încărcăturii, a structurii și a pasagerilor în interiorul aripilor, de aceea are nevoie de mult mai puțin material structural.

Unul dintre avantajele acestui model este că ar putea fi construit folosind tehnologia deja existentă și ar putea funcționa perfect în aeroporturile de astăzi: nu este cît un Airbus A350, dar are aceeași anvergură.

Ar putea transporta aproximativ 314 de pasageri (cam cît A350) și aceeași cantitate de marfă, 160 de metri cubi. Desigur, design-ul habitaclului nu va semăna cu nimic din ceea ce știm.

Scaunele vor fi eșalonate astfel încît toți pasagerii să poată privi spre partea frontală a avionului, deși se deschide și posibilitatea unor scenarii diferite, cu un aspect în stil de tren, cu o masă în mijloc, sau cu paturi pliabile în spațiile cele mai restrînse, de lîngă marginile aripilor.

În prezent, sînt testate modelele de simulare (machete de cîțiva metri) pentru a vedea cu adevărat cum s-ar comporta în aer. Flying V are multe elemente de la Airbus A220, un avion pentru zboruri regionale, de la care ia ca model cabina, concepută pentru doi piloți.

Puntea piloților se ridică la 40 de centimetri peste puntea pasagerilor, pentru a putea adăposti roata din față a avionului.

Cabina piloților are patru ferestre mari, pentru a vedea întreaga pistă, și încă mai rămîne loc pentru un radar meteorologic montat în „nasul” avionului.

Un alt lucru cu adevărat important este faptul că, datorită formei sale, are o suprafață mai mică, deci exercită o rezistență aerodinamică mai mică. Ce înseamna acest lucru?

Ei bine, avionul are nevoie de un volum de combustibil cu 20% mai mic decît este necesar pentru un Airbus A350 pentru a parcurge aceeași distanță.

Prea frumos ca să fie adevărat?

Din nefericire pentru Flying V, după cum menționează Ars Technica, este probabil ca proiectul să eșueze, așa cum au eșuat și celelalte modele de aeronave cu aripi integrate în fuzelaj pe care le-am văzut de-a lungul anilor.

Motivul este același: avioanele trebuie să se încline spre stînga și spre dreapta în timp ce schimbă direcția de deplasare.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load