Unul din cei mai căutați teroriști a trăit aproape de o bază americană

Unul din cei mai căutați teroriști a trăit aproape de o bază americană

Fondatorul grupării extremiste a talibanilor, defunctul mollah Omar, a trăit ani de zile în apropierea unei baze americane, în sudul Afganistanului.


În acest timp, el era unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume de către Washington, dezvăluie, într-o carte, o jurnalistă olandeză care a petrecut mult timp în această ţară, relatează AFP, potrivit News.ro.


”În căutarea unui inamic” de jurnalista Bette Dam, o biografie în olandeză încă netradusă a mollahului fără un ochi, dezvăluie că acesta locuia la 5 kilometri de o bază americană în provincia Zabul.


El a trăit ani de zile izolat, refuzînd să-şi întîlnească familia şi scriind notiţe într-un limbaj imaginar, scrie autoarea care, în cinci ani de anchetă jurnalistică, afirmă că a intervievat zeci de lideri talibani, dar şi garda de corp a mollahului Omar.


Washingtonul, care a promis o recompensă de 10 milioane de dolari în schimbul capturării sale, considera că mollahul Omar s-a refugiat în Pakistanul vecin.


Potrivit cărţii, mollahul Omar i-a transmis puterea sa - la căderea în 2001 a regimului taliban, după ce a condus timp de cinci ani Afganistanul - altui cadru din cadrul mişcării, cu scopul de a deveni un fel de lider spiritual.


El s-a refugiat mai întîi într-un mic complex, la Qalat, capitala regională a provinciei Zabul (sud). Familia cu care a trăit timp de trei ani nu ştia cine era.


Forţele americane au eşuat să-l captureze - în două rînduri -, scrie jurnalista independentă. Prima oară, mollahul Omar s-ar fi ascuns singur, după nişte copaci, în timp ce trecerea o patrulă. A doua oară, trupe străine ar fi percheziţionat întregul complex, mai puţin camera în care se afla mollahul.


În timp ce baza Lagman era în construcţie, în 2004, la cîteva sute de metri de refugiul său, el şi-a schimbat ascunzătoare, tot în provincia Zabul. Însă, puţin mai tîrziu, o a doua bază, Wolverine, a fost ridicată la cinci kilometri de ascunzătoarea sa.


Peste 1.000 de militari americani, dar şi membri ai forţelor speciale britanice şi americane se aflau în bază. Însă, în pofida groazei de a fi prins, mollahul Omar nu s-a mai mişcat de acolo, aventurîndu-se rar afară şi ascunzîndu-se adesea în tuneluri, atunci cînd avioane americane bombardau, se arată în carte.


Fondatorul talibanilor a petrecut ani de zile în izolare, ascultînd ştiri BBC în limba pashtu. El a murit în 2013. Talibanii i-au ţinut decesul secret timp de doi ani.


Preşedinţia afgană, prin purtătorul său de cuvînt Haroon Chakhansuri, a ”respins ferm” ”afirmaţii delirante”, care vizează, în opinia sa, ”să creeze şi să construiască o identitate a talibanilor şi susţinătorilor lor străini”.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load