UNESCO este pregătită să restaureze Catedrala Notre-Dame, iar Japonezii se joacă cu focul

UNESCO este pregătită să restaureze Catedrala Notre-Dame, iar Japonezii se joacă cu focul

UNESCO este pregătită să restaureze Catedrala Notre-Dame


Procurorii francezi au deschis o investigaţie pentru a afla cauza incendiului de la Catedrala Notre-Dame, informează Associated Press.


De asemenea, UNESCO a informat luni că “este alături de Franţa pentru a salva şi restaura” Catedrala, pe care a descris-o ca fiind “un monument de nepreţuit”.


Audrey Azoulay, secretarul general al UNESCO, a declarat că agenţia monitorizează eforturile de a stinge incendiul.


Notre-Dame face parte din patrimoniul UNESCO din 1991, a adăugat Azoulay.


Mai mulţi parizieni şi turişti – unii dintre ei plîngînd, alţii spunînd rugăciuni – urmăreau îngroziţi în centrul Parisului cum flăcările cuprind monumentul istoric.

SUA nu doreşte o retragere precipitată din Afganistan


Washingtonul nu dorește o retragere 'precipitată' din Afganistan, a afirmat o senatoare democrată luni la Kabul, în timp ce preşedintele (republican) Donald Trump a subliniat în repetate rînduri necesitatea retragerii forţelor americane care se află de 17 ani în această ţară, potrivit AFP.


„Ceea ce am auzit aici, (adică) oricare ar fi acordul ce va pune capăt conflictului, se va asigura o tranziţie la care toate părţile să poată să participe şi nu ar trebui să fie o retragere precipitată din Afganistan”, a insistat Jeanne Shaheen, membră a influentului Comitet pentru serviciile armate din Senat, care supervizează militarii americani.

Japonezii au început extragerea combustibilului dintr-un reactor afectat


Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, din Japonia, a început să extragă combustibilul aflat în interiorul unui reactor care s-a topit, după accidentul nuclear petrecut în 2011, cînd un cutremur puternic a lovit arhipelagul nipon.


Specialiştii vor extrage combustibilul nuclear cu ajutorul unui echipament controlat de la distanţă, apoi acesta va fi depozitat într-o piscină concepută special, în interiorul reactorului numărul trei. Toată procedura va dura doi ani de zile.


Un purtător de cuvînt al Companiei de Electricitate Tokyo (Tepco), care deţine centrala nucleară, declară că operaţiunea de a elimina combustibilul a fost amînată de eliminarea molozului rezultat în urma cutremurului din 2011. Mai exact, clădirile reactoarelor de la Fukushima au fost afectate de exploziile de hidrogen cauzate de cutremur şi tsunamiul ulterior. Trei reactoare s-au topit atunci, potrivit BBC.


La ultima operaţiune de acest gen, peste 500 de cilindre radioactive au fost plasate în containere speciale, apoi în piscina special concepută pentru această operaţiune.

Norvegia extinde controalele la frontieră pînă în noiembrie


Norvegia a anunţat luni că extinde controalele temporare la frontieră pînă în noiembrie, invocînd preocupări legate de terorism şi nevoia de a ţine o evidenţă mai strictă a migranţilor, informează DPA.

Extinderea de şase luni reflectă măsuri similare luate de vecinii nordici Danemarca şi Suedia, precum şi de Austria şi Germania, a declarat Joran Kallmyr, ministrul justiţiei şi imigraţiei.

Oslo a informat Comisia Europeană vinerea trecută cu privire la decizia sa.

"Una dintre cele mai importante sarcini pentru mine şi pentru guvern este să protejez ţara de terorism", a adăugat ministrul.

Controalele mai stricte la frontieră în Norvegia afectează sosirile cu feribotul din Danemarca, Germania şi Suedia.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load