Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Una dintre cele mai mari „cascade” din lume se află în ocean

24 aug. 2020,, 01:00   Externe
5826 0

Apele din mările nordice reprezintă un element extrem de necesar pentru stabilitatea Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), circulația oceanică ce ajută la încălzirea apelor Oceanului Atlantic din regiunile ţărmurilor europene şi din America de Nord. Totuși, căile care alimentează acest curent oceanic rămîn necunoscute.

În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au analizat circuitele parcurse de apa care alimentează una dintre cele mai mari „cascade” din Atlanticul de Nord, anume Faroe Bank Channel Overflow, aflată adînc în Oceanul Atlantic de Nord.

Cercetătorii au descoperit un curent oceanic nerecunoscut pînă acum care transportă apă pentru această cascadă semnificativă. De asemenea, oamenii de știință au identificat un circuit surprinzător de apă rece din adîncuri, care a dus în cele din urmă la descoperirea noului curent oceanic.

Mai avem multe de învățat despre mările nordice

Léon Chafik, autorul principal al lucrării de cercetare și om de știință la Universitatea din Stockholm, a spus că „noul curent oceanic și calea urmată de acesta spre cascada Faroe Bank Channel sînt descoperiri uimitoare”.

„Cele două descoperiri arată faptul că încă mai avem multe de învățat despre mările nordice”, a anunțat Thomas Rossby, un alt autor al noului studiu.


„Acest studiu arată, pentru prima oară, faptul că Faroe Bank Channel Overflow este alimentată de un curent oceanic puternic și posibil permanent”, a mai scris echipa de cercetători, potrivit Science Alert.

Totuși, deși curentul ar putea fi permanent, forța sa ar putea să varieze. Autorii studiului spun că diferitele condiții de vînt din Marea Nordică par să cauzeze apa care curge prin cascadă să fie atrasă de pe rute și adîncimi diferite.

Spre exemplu, în 1990, cascada era mai slăbită decît de obicei și sursa sa principal de apă venea din nordul Islandei, aceasta fiind o rută mai directă. Însă, acum, din motive necunoscute, acest lucru s-a schimbat.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?