TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un președinte de țară, impus să-și dea demisia. Armata a preluat conducerea

Un președinte de țară, impus să-și dea demisia. Armata a preluat conducerea

Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, a fost forţat joi de armată să demisioneze, în contextul unor proteste publice masive, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Awad Ibn Auf, vicepreşedinte şi ministru al apărării, a confirmat că al-Bashir a fost arestat, iar militarii au preluat conducerea ţării.

La Khartoum au început consultări pentru formarea unui consiliu de tranziţie care să pună capăt unei perioade de trei decenii de regim autocratic, marcate inclusiv de acuzaţii de genocid.


Surse locale au declarat agenţiei Reuters că al-Bashir se află în arest la reşedinţa prezidenţială. Potrivit unui fiu al lui Sadiq al-Mahdi, liderul Umma – principalul partid de opoziţie din Sudan – alături de preşedintele răsturnat de la putere sînt reţinuţi şi mai mulţi lideri ai grupării teroriste Frăţia Musulmană.

Omar al-Bashir, în vîrstă de 75 de ani, este inculpat de Curtea Penală Internaţională de la Haga, care a emis un mandat de arestare motivat de acuzaţii de genocid în regiunea sudaneză Darfur, în timpul insurecţiei declanşate în 2003, care s-a soldat, potrivit estimărilor, cu 300.000 de morţi.

Surse guvernamentale şi ministrul producţiei şi resurselor economice din Darfurul de Nord, Adel Mahjoub Hussein, au declarat televiziunii al-Hadath din Dubai că consiliul de conducere, pentru formarea căruia au loc consultări, va fi alcătuit din militari.

Joi dimineaţa, televiziunea de stat din Sudan anunţase că armata urmează să facă în curînd un anunţ important, dar ulterior nu s-a mai comunicat public nimic timp de cîteva ore.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load