Un portret unic al lui da Vinci, prezentat publicului

Un portret unic al lui da Vinci, prezentat publicului

O schiță rară care îl reprezintă pe Leonardo da Vinci, făcută probabil de unul dintre asistenții săi, a fost dezvăluită joi în Marea Britanie, în ziua în care se împlinesc 500 de ani de la moartea geniului Renașterii, scrie AFP.

Datînd din 1517 - 1518, opera este unul dintre cele două singure portrete ale lui Leonardo da Vinci. Celălalt, celebru, este opera lui Francesco Melzi, cel mai credincios elev al său.Ambele portrete sînt prezentate publicului într-o mare expoziție dedicată lui da Vinci la Palatul Buckingham, în perioada 24 mai - 13 octombrie, a anunțat Royal Collection Trust, instituția care se ocupă de păstrarea patrimoniului regal.

Efectuînd cercetări pentru pregătirea acestei expoziții, Martin Clayton, responsabil pentru picturi și desene la Royal Collection Trust, a identificat portretul care scăpase ochilor lumii.Schița a fost "probabil" realizată de "asistent neidentificat al lui Leonardo" pe o foaie de studiu, pe care se află de asemenea schițe de picior de cal făcute de da Vinci, explică Royal Collection Trust.

"Dacă veți compara această schiță cu portretul lui Leonardo da Vinci de Francesco Melzi, există puternice indicii că este vorba de asemenea de o reprezentare a lui (Vinci)", spune Martin Clayton, citat în comunicatul Royal Collection Trust. "Nasul elegant și drept, linia bărbii de la obraz la ureche, (...) părul lung și ondulat".

Pictor și savant, Leonardo da Vinci s-a născut în 15 aprilie 1452 din relația ilegitimă a unui om bogat cu o adolescentă de la țară, și a murit în 2 mai 1519, în Franța, la castelul Clos-Lucé din Amboise.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load