Un nou cutremur a zguduit România. Intensitatea seismului

Un nou cutremur a zguduit România. Intensitatea seismului

S-a produs un nou cutremur în România. De data aceasta, seismul produs în județul Vrancea, la ora 11:03, a avut o magnitudine de 3,3 pe scara Richter, potrivit datelor furnizate de către Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pămîntului (INCDFP).


Acesta este al doilea seism din ultimele 8 ore.


Marți dimineață, în jurul orei 4:00, un alt cutremur a avut loc în aceeași zonă, la o adîncime de 84 de kilometri. Cele mai apropiate oraşe de epicentrul seismului sînt Nehoiu (23km), Covasna (34km), Întorsura Buzăului (42km), Tîrgu Secuiesc (49km) și Vălenii de Munte (59km). Cel mai mare seism din acest an, cu magnitudinea de 4,4 pe scara Richter, s-a produs pe 9 ianuarie, în județul Buzău.


Reamintim că specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pămîntului au făcut recent o simulare a modului în care s-ar propaga unda seismică, în ce zone ar putea exista cele mai multe victime şi unde se vor prăbuşi cele mai multe clădiri, în cazul unui cutremur de magnitudine mare. „În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adîncimea de 140 de kilometri.


Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încît, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile.


Zona Vrancea este cea mai afectată privind felul de percepţie al cutremururelor şi intensitatea la nivel de localităţi. După aceea se distribuie spre Buzău, către nord.


Dacă seismul ar fi noaptea, toată populaţia s-ar găsi în clădirile rezidenţiale şi atunci numărul victimelor ar fi mult mai mare faţă de situaţia cînd cutremurul s-ar produce ziua şi toată lumea ar fi la serviciu. După cum ştiţi, şcolile sau instituţiile publice sînt construite la un nivel de intensitate ridicat faţă de clădirile rezidenţiale.


Ca parte de prevenţie, ar fi bine să se pună accentul pe faptul cum ne comportăm la cutremur. Să nu ieşim din clădire cînd simţim cutremurul, să căutăm locul cel mai sigur din locuinţa noastră”, a precizat Corina Matlinschi, specialist la Institutul pentru Fizică a Pămîntului.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load