Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Un medic-infecționist, despre Covid-19: Îngrijorează nu noua infecție, ci comportamentul oamenilor

11 mar. 2020,, 10:51   Externe
5083 0

Pe Facebook a devenit virală postarea unui medic din Canada, care și-a exprimat opinia despre coronavirus.

Abdu Sharkawi din Toronto, un medic infecționist cu o experiență de peste 20 de ani, a publicat pe 6 martie pe pagina sa de Facebook o postare sinceră dedicată coronavirusului, iar modul său de a judeca a plăcut atît de mult publicului, încît a adunat peste 900 de mii de vizualizări în cîteva zile.

Pe canadian, așa cum a scris el, nu-l sperie noua infecție în sine, ci consecințele potențiale ale acesteia. Dr. Sharkawi susține că este îngrijorat de situația în care se află populația în etate care suferă cel mai mult din cauza acestui flagel. Dar cel mai mult bărbatul este îngrijorat de comportamentul multor oameni în perioada focarului de Covid-19.

”Mă tem de lipsa de rațiune și de valul de frică care a aruncat societatea într-un vîrtej atrăgător de panică, determinîndu-i să adune provizii indecente de orice, care pot fi plasate într-un adăpost de bombe într-o lume post-apocaliptică”.

Abdu nu crede că e bine faptul că oamenii fură măști N95 din spitale și de la punctele de urgență. ”Medicii și asistenții medicali au cea mai mare nevoie de acest instrument de protecție individuală, dar se pare că, în locul lor, măștile sunt purtate masiv de vizitatorii aeroporturilor, centrelor comerciale și cafenelor, consolidînd în societate frica și suspiciunea”, a scris eroul acestei istorii.


”Mă tem că spitalele noastre vor fi aglomerate de toți cei care cred că "ar putea avea această boală și mai bine să verifice, pentru orice eventualitate...".
În plus, pe Sharkawi îl sperie faptul că restricțiile de călătorie vor deveni atît de grave încît oamenii vor fi nevoiți să anuleze nunțile, să rateze absolvirea instituțiilor de învățămînt, să renunțe la întîlnirile cu apropiați.

Frica de epidemie poate afecta negativ economia, este îngrijorat Abdu, și, în cele din urmă, este capabilă să provoace o criză globală. Dar, mai presus de toate, spune canadianul, lui îi este frică de mesajul pe care oamenii care intră în panică din cauza virusului îl transmit involuntar copiilor lor.

”În loc să dăm dovadă de prudență, raționalism, altruism și lipsă de prejudecăți, noi le spunem să facă panică, să se teamă, să nu aibă încredere, să dea dovadă de obscuritate și să fie egoiști”.

Sharkawi a avertizat: în opinia sa, focarul de boli din cauza SARS-CoV-2 nu se va termina în curînd, dar consecințe mult mai grave ar putea provoca nu virusul în sine, ci acțiunile oamenilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?