Un fost înalt oficial american are interzis în Rusia

Un fost înalt oficial american are interzis în Rusia

Rusia a refuzat să-i acorde viză de intrare pe teritoriul său fostului subsecretar de stat american pentru afaceri euroasiatice Victoria Nuland, au relatat joi seara agenţia de presă rusă RIA Novosti şi cotidianul Kommersant, citînd surse din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit agerpres.


Responsabili ai MAE rus au explicat că Victoria Nuland se află pe aşa-numita ‘listă neagră’ cu oficiali americani cărora le este interzis accesul pe teritoriul Federaţiei Ruse. Este vorba de o listă alcătuită de Moscova ca răspuns la sancţiunile instituite de către Statele Unite ale Americii împotriva unor înalţi responsabili ruşi. Listele cu sancţiuni din partea Rusiei nu au fost niciodată publicate integral.


În 2016, din cauza faptului că figura pe această ‘listă neagră’, fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, nu a putut să intre în Rusia.


Potrivit Kommersant, Nuland solicitase viză pentru o vizită la Moscova la o conferinţă internaţională cu caracter închis, organizată de Consiliul rus pentru afaceri internaţionale (RSMD), Societatea de politică externă din Germania (German Council on Foreign Relations, DGAP) şi The Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS). Forumul s-a desfăşurat în zilele de 20 şi 21 mai în capitala rusă.


‘Există un proiect multilateral comun ruso-german-american cu privire la scenariul dezvoltării Europei. Victoria Nuland era membră a delegaţiei americane. Nu am ştiut despre statutul ei, de aceea am inclus-o în componenţa delegaţiei care urma să vină la conferinţă din SUA’, a explicat pentru RIA Novosti directorul general al Consiliul rus pentru afaceri internaţionale, Andrei Kovtunov. ‘Cînd am contactat MAE, ni s-a spus să nu-i comandăm în prealabil bilet la avion, întrucît nu îi va fi acordată viza de intrare şi să nu ne bazăm pe participarea ei la forum’, a adăugat el, indicînd că a primit aceste ‘recomandări’ în mod neoficial, dar că s-a conformat acestora.


Senatorul rus Aleksei Puşkov a salutat joi această decizie a autorităţilor, susţinînd că Nuland a fost unul dintre autorii politicii de sancţiuni americane împotriva Rusiei, iar în luna mai a pledat în Congres pentru înăsprirea în continuare a sancţiunilor la adresa Federaţiei Ruse, potrivit publicaţiei Vzgliad.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load