Un bărbat a cumpărat cu o sumă uriaşă pălăria lui Hitler

Un bărbat a cumpărat cu o sumă uriaşă pălăria lui Hitler

Un om de afaceri libanez stabilit în Elveţia a decis să ofere unei fundaţii israeliene o pălărie cu formă înaltă şi alte obiecte care i-au aparţinut lui Adolf Hitler, piese cumpărate la o licitaţie controversată din Munchen (sudul Germaniei).


Abdallah Chatila, care a făcut avere cu diamante şi imobiliare la Geneva, a declarat pentru săptămînalul Le Matin Dimanche că şi-a dorit să cumpere aceste obiecte pentru a nu fi folosite în scopul propagandei neo-naziste. “Demersul meu este total apolitic şi neutru”, a spus el.


În timpul licitaţiei organizate de casa germană Hermann Historica, omul de afaceri a cheltuit 545.000 de euro pentru a achiziţiona 10 loturi, între care o pălărie purtată de Hitler, portţigaretul său, maşina de scris, precum şi o ediţie de lux a cărţii sale “Mein Kampf” cu vultur şi svastică, care au aparţinut liderului nazist Hermann Goering, transmite Agerpres.


„Populismul de extremă dreapta şi antisemitismul sînt pe cale de a avansa în toată Europa şi în lume. Nu am vrut ca aceste obiecte să cadă în mîinile unor persoane care să le folosească cu intenţii necinstite”, a declarat el săptămînalului elveţian.


Născut în 1974, la Beirut, într-o familie de bijutieri creştini, Chatila face parte dintre cei 300 cei mai bogaţi oameni din Elveţia.


„Trebuie arse” aceste relicve, spune el, dar “istoricii cred că trebuie păstrate pentru memoria colectivă”.


El a afirmat că a luat legătura cu asociaţia Keren Hayessod care acţionează pentru “construirea şi dezvoltarea Statului Israel”. “Le voi dona aceste obiecte (...) care ar trebui expuse într-un muzeu”.


Licitaţia a stîrnit furie în Germania, în special în comunitatea evreiască.


Preşedintele Asociaţiei evreieşti europene, rabinul Menachem Margolin a amintit că Germania este ”în fruntea Europei în ceea ce priveşte numărul de incidente antisemite semnalate”.


Asociaţia “solicită autorităţilor germane să oblige casele de licitaţie să divulge numele cumpărătorilor” care “ar putea fi înscrişi pe o listă a guvernului de persoane pe care să le supravegheze”, a adăugat Margolin.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load