COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un american cu dublu transplant de plămîni s-a vindecat de COVID-19

Un american cu dublu transplant de plămîni s-a vindecat de COVID-19

Un american ar putea fi, potrivit medicilor care l-au tratat, primul pacient cu dublu transplant de plămîni care s-a vindecat de COVID-19 după administrarea de plasmă, relatează agerpres.ro.

Deşi anul trecut a trecut printr-un dublu transplant de plămâni, Edgardo Diaz nu s-a temut când s-a îmbolnăvit de COVID-19, în aprilie. ”Nu mi-a fost frică”, a povestit bărbatul în vîrstă de 30 de ani care locuieşte în Oak Forest, în apropiere de Chicago. ”Am trecut prin mai rău”, a declarat el.

Diaz suferă de fibroză chistică, o afecţiune care provoacă leziuni plămînilor, sistemului digestiv şi altor organe. El a învăţat să-şi păstreze calmul când se confruntă cu probleme medicale.


În prezent, Diaz este, conform medicilor de la Centrul Medical al Univesităţii din Chicago, primul pacient din lume cu dublu transplant pulmonar care s-a vindecat de COVID-19 după ce a primit transfuzii de plasmă.

În cadrul procedurii, sîngele – plasmă convalescentă – este prelevat de la persoane care s-au vindecat de coronavirus pe considerentul că acesta conţine anticorpi ce luptă împotriva virusului.

Deoarece Diaz a fost supus unui transplant, el nu era eligibil pentru numeroase studii clinice, însă a fost un candidat pentru administrarea de plasmă.

Maria Lucia Madariaga, specialistă în chirurgie toracică aflată la conducerea studiului cu plasmă de la Universitatea din Chicago, a precizat că nu se pot trage concluzii în urma unui singur caz, însă s-a arătat încurajată după ce nu a constatat efecte secundare în rândul pacienţilor care au primit plasmă, o opţiune aparent cu risc redus.

După ce Diaz a fost testat pozitiv cu COVID-19, medicii l-au monitorizat îndeaproape. Cînd rinichii au început să cedeze, el a fost internat în spital.

Medicii i-au putut administra plasmă înainte de a se îmbolnăvi mai rău şi de a avea nevoie de conectare la un ventilator. „L-am luat destul de în pripă”, a explicat Madariaga. ”Are noroc în această privinţă”, a adăugat ea.

Diaz, care lucrează ca tehnician medical de urgenţă, a declarat că este sigur că a purtat mască şi mănuşi peste tot când virusul a lovit statul american Illinois. ”Tot am reuşit să-l iau”, a spus el.

Iniţial, a fost febra, apoi şi-a pierdut simţul gustului. ”Am observat că parcă nu mâncam deloc”, a povestit el. ”Asta nu e normal”, a adăugat Diaz.

După ce a primit plasmă, la 25 aprilie, temperatura lui corporală a scăzut de la 40 de grade Celsius. Respiraţia şi funcţia rinichilor s-au îmbunătăţit, iar nouă zile mai tîrziu el a fost testat negativ pentru virus. La 1 mai a fost eliberat din spital. „Mă simt grozav”, a declarat Diaz marţi.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a se afla cum poate funcţiona cel mai bine administrarea de plasmă şi în cazul căror pacienţi.

”Din perspectivă ştiinţifică, un caz nu înseamnă prea mult”, a declarat Remzi Bag, director medical în cadrul programului de transplant pulmonar al Universităţii din Chicago. ”Aş spune că trebuie să aşteptăm rezultatele studiului clinic complet”, a precizat specialistul care a efectuat transplantul lui Diaz, anul trecut.

Universitatea din Chicago îşi menţine propriile bănci de plasmă, atrăgând interes din partea a sute de donatori, şi speră la mai mult. Spitalul colectează plasmă de la persoane care s-au vindecat de COVID-19. Donatorii trebuie să aibă 18 ani sau mai mult, să fie eligibili pentru a dona sînge, să aibă rezultate pozitive la teste pentru COVID-19 şi să fie vindecate de această boală.

Diaz crede că orele petrecute în sala de sport – uneori chiar şi trei ore pe zi, cinci zile pe săptămână – l-au menţinut puternic.

După recuperare, Diaz a stat acasă, aşteptând să se întoarcă la serviciu. Între timp, el a primit doi căţeluşi – Dallas, un Chow Chow, şi Teddy, un Yorkie – şi aşteaptă cu nerăbdare să devină paramedic. ”Lucrurile devin mai bune în final”, a declarat americanul, citat de DPA. ”Întotdeauna există o lumină la capătul tunelului”, a adăugat el.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load