COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

UE și Marea Britanie au ajuns la un nou acord privind Brexit

UE și Marea Britanie au ajuns la un nou acord privind Brexit

Guvernul de la Londra şi Comisia Europeană au ajuns la o înţelegere privind un nou acord pe tema Brexit, urmînd ca noul tratat să fie prezentat joi liderilor reuniţi la summitul Consiliului European, au anunţat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele CE.

"Avem un acord nou, prin care preluăm controlul - acum Parlamentul ar trebui să finalizeze sîmbătă Brexit-ul, astfel încît să putem trece la alte priorităţi, cum ar fi nivelul de trai, NHS, criminalitatea şi mediul nostru", afirmă premierul britanic într-un mesaj pe Twitter.

"Unde există voinţă, există un acord - avem unul! Este un acord echitabil şi echilibrat pentru UE şi Marea Britanie şi atestă angajamentul nostru pentru găsirea de soluţii. Recomand ca #EUCO (Consiliul European) să susţină această înţelegere", a transmis, la rîndul său, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.


Liderul partidului laburist Jeremy Corbyn a reacționat, însă, negativ la anuțul făcut, precizînd că noul acord pare a fi mai prost decît cel convenit de fostul premier Theresa May cu oficialii europeni, variantă respinsă de mai multe ori de Parlamentul de la Londra.

Și nord-irlandezii de la Partidul Unionist Democrat a anunțat însă că nu își schimbă poziția exprimată înaintea întrevederii dintre Juncker și premierul britanic și că nu susține înțelegerea. Precizarea este importantă în contextul în care Boris Johnson depinde de voturile celor 10 parlamentari DUP pentru a obține votul Parlamentului de la Londra.

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi şi vineri pentru a discuta despre Brexit. Marea Britanie ar urma să se retragă din UE pe 31 octombrie. Camera Comunelor a adoptat o lege care prevede amînarea ieşirii Marii Britanii din UE dacă nu se ajunge la un acord Brexit.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load