COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

UE lucrează la un program de relansare a turismului

UE lucrează la un program de relansare a turismului

Instituţiile europene lucrează la elaborarea unui set de reguli armonizate la nivel european, care vor însoţi în acest an sectorul turistic lovit de criza sanitară, a declarat marţi comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, informează AFP.

Închise începînd din luna martie, din cauza măsurilor de izolare impuse de pandemia de Covid-19, firmele care trăiesc din turism în întreaga Europă trebuie "să se redeschidă cît mai rapid posibil, dar prin intermediul celor mai armonizate reguli", a avertizat Breton pentru postul francez de radio France Info. Acesta a dezvăluit că va participa la elaborarea "liniilor directoare care vor fi făcute publice în foarte repede, în zilele următoare, pentru a permite zonelor care sînt în situaţia să primească turişti, să facă acest lucru".

Statele membre UE, care îşi păstrează prerogativele în materie de sănătate, vor trebui să ţină cont de aceste "reguli sanitare clare, validate de autorităţile de sănătate şi cunoscute de toţi", a solicitat fostul ministru francez al Economiei, transmite agerpres.ro.

Potrivit lui Thierry Breton, va fi vorba în principal de reguli de distanţare socială valabile pentru restaurante, baruri, hoteluri sau locuri de spectacole. "Trebuie de asemenea ca turistul să ştie că va fi găzduit în conformitate cu norme care îl vor proteja şi îi vor proteja şi pe ceilalţi", a spus Breton.

Întrebat despre posibilitatea ca europenii să călătorească în interiorul UE la vară, Breton a apreciat că "anumite zone vor fi deschise turiştilor şi altele nu. Vom trebui să respectăm zonele care nu vor fi tratate în mod identic", a adăugat comisarul european, într-un moment în care statele membre au în vedere o relaxare treptată a restricţiilor şi într-o ordine dispersată.

Thierry Breton, fost preşedinte la companiile Thomson şi France Télécom, a mai spus că va fi introdus un "plan Marshall pentru turism" care va conţine subvenţii şi nu împrumuturi. Cele 27 de state membre UE negociază în prezent un fond de relansare cu o valoare "gigantică" potrivit comisarului european,care a evocat o sumă cuprinsă între "1.000 şi 2.000 de miliarde de euro".

Miza este una importantă. Sectorul turismului este responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut al UE şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load