COVID-19 în MOLDOVA

UE aprobă deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania

UE aprobă deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord politic asupra lansării negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, a anunţat marţi comisarul european pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi, citat de agenţia de presă MIA și Euronews.

„Felicit din toată inima ambele ţări. Această decizie trimite un mesaj clar şi răspicat către Balcanii Occidentali: viitorul vostru este în Uniunea Europeană”, a scris Varhelyi pe Twitter.

„Poziţia Comisiei Europene este clară: ambele ţări au făcut reforme şi sînt pregătite să deschidă negocierile”, a adăugat reprezentantul executivului UE.


Cele două ţări din Balcanii Occidentali şi-au văzut speranţele spulberate de mai multe ori, întrucît Franţa şi Olanda au manifestat scepticism în ceea ce priveşte evoluţia lor în materie de democraţie şi de combatere a corupţiei, temîndu-se să accepte noi membri într-o perioadă în care coeziunea blocului comunitar era deja afectată de Brexit, citează agerpres.

Dar Parisul şi Haga şi-au atenuat obiecţiile în ultimele săptămîni, iar procesul s-a accelerat în pofida faptului că Europa a devenit după China focarul principal al pandemiei Covid-19 luna aceasta, notează Reuters.

Grecia nu se alăturase înainte de weekend acestei decizii, care necesită unanimitatea tuturor membrilor UE, dar surse diplomatice au declarat că Atena şi-a dat acordul după ce ultimul proiect include formulări mai ferme cu privire protecţia minorităţilor naţionale în Albania.

Amintim că în 2018, pe atunci Macedonia și Grecia, care de 27 de ani se aflau într-un conflict diplomatic din cauza denumirii țării macedoniene, au ajuns la un acord istoric, iar Macedonia a devenit „Macedonia de Nord”.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load