UE a anunțat condiția pentru oferirea ajutorului financiar Ucrainei

UE a anunțat condiția pentru oferirea ajutorului financiar Ucrainei

Aprobarea noului program de asistenţă macrofinanciară al Uniunii Europene pentru Ucraina depinde de accelerarea reformelor din ţară, a avertizat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, relatează site-ul agenţiei UNIAN.


"Este important că UE rămîne alături de Ucraina, iar acest sprijin financiar continuă. Bineînţeles, sprijinul este condiţionat şi de agenda de reforme din Ucraina. Ne vom angaja într-un dialog cu Ucraina pentru a facilita aplicarea reformelor", a declarat Dombrovskis.


În 2015, UE a oferit Ucrainei un pachet de asistenţă macrofinanciară în valoare de 1,8 miliarde de euro. În cadrul acestui program, Ucraina a primit 1,2 miliarde de euro. Alocarea următoarei tranşe de finanţare a fost suspendată pînă cînd Rada Supremă (Parlamentul unicameral ucrainean) va adopta proiectele de lege necesare pentru eliminarea unor interdicţii de export.


Potrivit Comisiei Europene, începînd din 2014, Ucraina a primit 2,61 miliarde de euro: 1,61 de miliarde în perioada 2014-2015 şi 1,2 miliarde de euro în perioada 2015-2017.


La finele anului 2017, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat că va organiza "într-un viitor foarte apropiat" referendumuri pe tema aderării ţării sale la Uniunea Europeană şi la NATO, afirmînd că este convins că ucrainenii îşi doresc acest lucru. Kievul şi-a exprimat intenţia de integrare euroatlantică încă din anul 2014, după agresiunea Rusiei din estul Ucrainei şi după ce a fost instalat un guvern pro-occidental.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load