Ucraina vrea statut internaţional pentru strîmtoarea Kerci

Ucraina vrea statut internaţional pentru strîmtoarea Kerci

Ucraina vrea să obţină statut de strîmtoare internaţională pentru Kerci, care desparte Marea Neagră de Marea Azov, a declarat Olena Zerkal, adjunct al ministrului de Externe de la Kiev, informează agenţia de ştiri Tass.

"Este foarte important pentru mine să ne asigurăm că strîmtoarea Kerci primeşte statutul de strîmtoare internaţională. Asta ar soluţiona numeroase chestiuni care încă există", a declarat oficialul ucrainean la postul Novoye Radio.

Zerkal a vorbit şi despre incidentul naval din zona strîmtorii Kerci, de la finalul anului 2018, cînd forţele ruse au confiscat trei nave ucrainene, iar echipajele au fost arestate, spunînd că MAE de la Kiev "a pregătit deja o notă pe care o va înmîna astăzi (luni, n.red.) Ministerului rus de Externe, în care vom întreba unde ne putem recupera navele şi cînd şi unde vor putea consulii noştri să-i preia pe militarii noştri care sînt închişi în penitenciarul Lefortovo (din Rusia)".

Tribunalul internaţional pentru Dreptul Mării (ITLOS) de la Hamburg a decis pe 25 mai că Rusia trebuie să elibereze pe militarii ucraineni reţinuţi în urma incidentului Kerci, însă Moscova a transmis că instituţia nu are autoritatea să judece acest caz.

Moscova spune că mai multe nave ucrainene au pătruns, în data de 25 noiembrie 2018, în apele teritoriale ale Rusiei şi au încercat să comită acţiuni ilegale în această zonă. Navele ucrainene au ignorat solicitările forţelor navale ruse de a se opri şi au continuat să manevreze periculos, astfel că forţele ruse au folosit armamentul pentru a opri intruşii.

Strîmtorile Bosfor şi Dardanele, celelalte strîmtori din bazinul Mării Negre, au deja statut internaţional, regimul acestora fiind reglementat prin Convenţia de la Montreux, care este în vigoare din anul 1936. Potrivit convenţiei, în timp de pace, navele militare ale statelor neriverane nu pot depăşi anumite limite de tonaj total şi nu pot rămîne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile. Tranzitarea strîmtorilor de către navele militare are statelor neriverane este supusă unei notificări prealabile către partea turcă, ce trebuie efectuată, de preferinţă, cu 15 zile înainte de realizarea tranzitului.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load