Ucraina speră la o prezenţă militară a SUA mai mare în Marea Neagră

Ucraina speră la o prezenţă militară a SUA mai mare în Marea Neagră

Guvernul ucrainean a cerut sîmbătă o sporire a prezenţei militare a Statelor Unite în regiunea Mării Negre pentru a combate ameninţarea reprezentată de Rusia, relatează agenţia EFE.


’Consolidarea prezenţei militare a NATO în regiunea Mării Negre poate ajuta la combaterea agresiunii Rusiei″, a declarat vicepremierul ucrainean Ivanna Klimpush-Tsintsadze în discuţia avută la Kiev cu consiliera prezidenţială americană Fionna Miller, specializată în problematica Rusiei şi Asiei Centrale, scrie Agerpres. Responsabila guvernului de la Kiev a insistat asupra importanţei ″leadership-ului SUA″⁣ în Marea Neagră, manifestîndu-şi speranţa că Washingtonul va da toată atenţia cuvenită situaţiei din marea Neagră şi Azov, care înconjoară peninsula Crimeea anexată de Rusia.


Ivanna Klimpush-Tsintsadze a cerut restabilirea ″urgentă″⁣ a comisiei Ucraina-NATO la nivel de miniştri, blocată de mai mulţi ani de către Ungaria.


Guvernele de la Kiev şi Budapesta au dispute legate de drepturile minorităţii maghiare din Ucraina. Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat vineri, potrivit agenţiei MTI, că Ungaria nu va renunţa la poziţia sa de a se opune desfăşurării reuniunilor NATO-Ucraina şi de a nu sprijini aderarea Ucrainei la UE sau NATO atît timp cît guvernul de la Kiev continuă ″politica anti-maghiară″⁣.


Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a vizitat recent distrugătorul american ‘Donald Cook’, cînd acesta a acostat în portul ucrainean Odessa. Poroşenko a avut acolo o întrevedere cu trimisul special pentru Ucraina al Departamentului american de Stat, Kurt Volker, întîlnire pe care şeful statului ucrainean a descris-o drept ″simbolică″⁣.


″Este, de asemenea, un semnal important pentru Kremlin: mai întîi, pentru că Crimeea aparţine Ucrainei, pentru că libertatea de navigaţie în regiune este garantată, şi în al treilea rînd pentru că relaţia ucraineano-americană este mai solidă ca oricînd şi cooperăm efectiv în toate domeniile, inclusiv cel militar″⁣, a mai comentat atunci Poroşenko.


La rîndul său, Volker a condamnat atacul comis în noiembrie de Rusia asupra a trei nave militare ucrainene în strîmtoarea Kerci şi a cerut eliberarea imediată a celor 24 de membri ai echipajelor acestor nave, reţinuţi în continuare de Rusia.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load