Ucraina a rămas dezamăgită de Europa

 Ucraina a rămas dezamăgită de Europa

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că, după restaurarea drepturilor delegației ruse în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), organizația și-a pierdut autoritatea.


Comentariul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei este publicat pe site-ul său oficial.


Potrivit Ministerului de Externe al Ucrainei, decizia privind Rusia a fost luată, în ciuda "neîndeplinirii flagrante de către această țară a obligațiilor asumate", de aceea restabilirea drepturilor delegației ruse este o abatere de la standardele, principiile și valorile Consiliului Europei. Ministerul de Externe al Ucrainei vede cauza a ceea ce s-a întîmplat în "presiunea fără precedent și șantajul financiar din partea Moscovei", precum și trecerea cu vederea a unor țări europene care "încurajează agresorul și-i cedează".


"În ciuda faptului că astăzi am fost martorii înfrîngerii parlamentarismului european, victoria morală aparține acelor țări care nu au sprijinit deciziile distrugătoare ale Consiliului Europei", se arată în declarație. Ministerul a menționat că împotriva întoarcerii Rusiei au votat acele țări care "în istoria lor recentă fie au fost ocupate de URSS, fie suferă de puterea ocupațională rusească", numindu-i apărători adevărați ai Europei din care face parte și Ucraina.


Pe 25 iunie, APCE a adoptat o rezoluție privind restabilirea drepturilor delegației ruse și a invitat oficial Rusia să participe la sesiunea din iunie. Pentru document au votat 118 parlamentari, 62 au optat- împotrivă, iar 10 s-au abținut. În același timp, rămîne posibilă contestarea competențelor delegației ruse. În plus, șeful APCE, Lilian Mori Pasquier, a subliniat că invitația de participare a Rusiei la această sesiune este una de excepție.


Rusia a fost lipsită de principalele sale atribuții în APCE, în special de dreptul de vot, în aprilie 2014, din cauza reunificării Crimeii și a operațiunilor militare din sud-estul Ucrainei. În 2017, Rusia, care este cel mai mare contribuitor la APCE, a înghețat plata taxei de membru.
 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load