COVID-19 în MOLDOVA

Ucraina a obţinut acces la cutiile negre ale avionului prăbuşit în Iran

Ucraina a obţinut acces la cutiile negre ale avionului prăbuşit în Iran

Experţii ucraineni au obținut de la autorităţile din Teheran acces la cutiile negre ale avionului prăbușit, au anunțat oficialii ucraineni scrie AFP, citat de noi.md.

„Echipa noastră a obţinut acces la cutiile negre. Intenţionăm să începem în curînd reconstituirea conversaţiilor care au fost înregistrate”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Vadim Pristaiko, într-o conferinţă de presă.

Pristaiko a precizat că anchetatorii ucraineni au parte de „cooperarea totală” a Teheranului şi „au acces deplin" la resturile avionului, la locul prăbuşirii şi la conversaţiile dintre piloţi şi turnul de control iranian.

Kievul a trimis circa 50 de experţi în Iran pentru a participa la ancheta asupra prăbuşirii, miercuri, a avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines cu destinaţia Kiev, care a făcut 176 de morţi, în principal iranieni şi canadieni, dar şi 11 ucraineni.

Tragedia a survenit la cîteva ore după tirurile cu rachete executate de Iran împotriva a două baze utilizate de armata americană în Irak, ca reacţie la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani cu cîteva zile mai înainte într-un atac american.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a declarat vineri că avionul ucrainean a fost „probabil" doborît de o rachetă iraniană.

Canada, Marea Britanie şi Olanda au transmis de asemenea că Boeingul a fost fără îndoială doborît de o rachetă iraniană, în timp ce Teheranul dă asigurări că avionul „nu a fost lovit de vreo rachetă".


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load