TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ucraina a început livrarea gazelor naturale ruseşti spre Europa

Ucraina a început livrarea gazelor naturale ruseşti spre Europa

De miercuri, Ucraina a început livrarea gazelor naturale ruseşti spre Europa, în conformitate cu reglementările europene şi pe baza noului acord de tranzit convenit cu Rusia.

Sistemul de tranzit funcţionează fără probleme - a anunţat serviciul de presă al operatorului reţelei de transport a gazelor naturale din Ucraina, compania OHTSU, transmite Noi.md cu referire la radiochisinau.md.


Această companie s-a desprins din Naftohaz, ca instituţie de stat independentă, de acum încolo va răspunde de tranzitul gazelor ruseşti spre Europa.

Independenţa OHTSU de Naftohaz a fost o condiţie impusă de Uniunea Europeană.

Noua companie ucraineană a semnat acorduri de livrare cu toate ţările care sînt conectate la reţeua de tranzit din Ucraina, respectiv cu Romînia, Republica Moldova, Polonia, Slovacia şi Ungaria, astfel încît sînt asigurate toate condiţiile juridice şi tehnice pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti, începînd cu 1 ianuarie - se precizează în comunicatul operatorului ucrainean.

Pe 30 decembrie 2019, OHTSU şi Gazprom au semnat, la Viena, un acord pe cinci ani privind tranzitul gazelor naturale, care poate fi prelungit la zece ani.

Acordul ruso-ucrainean cu privire la trazitul gazelor, convenit în 2009, şi-a pierdut valabilitatea, din data de 31 decembrie 2019.

Potrivit noului acord, în primul an Rusia garantează livrarea prin Ucraina a 65 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar în următorii patru ani a 40 miliarde metri cubi anual. Rusia şi Ucraina au mai convenit să renunţe la toate pretenţiie reciproce înaintate instanţelor de judecată.

Totuşi, la sfîrşitul săptămînii trecute, Gazprom a transferat autorităţilor de la Kiev suma de 2,9 miliarde dolari, în conformitate cu o decizie definitivă a Curţii de Apel din Stockholm.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load