Ucraina a anunțat victoria în faţa Rusiei în litigiul judiciar privind activele din Crimeea

Ucraina a anunțat victoria în faţa Rusiei în litigiul judiciar privind activele din Crimeea

Administratorul companiei ucrainene „Naftogaz”, Andrei Kobolev, a anunțat un proces cîștigat în arbitrajul de la Haga împotriva Rusiei în legătură cu pierderea activelor companiei în Crimeea. Informaţia vine din partea agenţiei de ştiri RBC-Ucraina.


„Decizia este pozitivă. Am reușit să dovedim că Rusia, ca stat, este vinovată de pierderea activelor noastre în Crimeea și ar trebui să fie responsabilă pentru acest lucru, adică să ofere compensații", a constatat Kobolev.


El a menționat că valoarea prejudiciului suportat de companie în Crimeea și pe şelful Mării Negre este estimată la aproximativ 5 miliarde de dolari, fără a socoti dobînda aferentă. Este de așteptat ca problema plății compensațiilor să fie rezolvată la sfîrșitul anului 2019 - începutul anului 2020.


„Naftogaz" a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea de Arbitraj de la Haga, cerînd compensarea prejudiciului cauzat de pierderea activelor sale din Crimeea, în anul 2016. În martie, 2018, directorul comercial al companiei, Yuri Vitrenko, a declarat că valoarea creanței „Naftogaz” și a filialelor sale a fost de opt miliarde de dolari, inclusiv dobînda.


Activul-cheie al „Naftogaz” în Crimeea l-a reprezentat compania „Chernomorneftegaz”. După referendumul din 2014, proprietatea companiei a fost naționalizată și a contribuit la capitalul social al noii companii – întreprinderea republicană din Crimeea „Chernomorneftegaz”.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load