Trump susține că are o poziție mai dură față de Rusia decît o avea Obama

Trump susține că are o poziție mai dură față de Rusia decît o avea Obama

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a sugerat, într-un mesaj postat pe pagina personală de Twitter, că administraţia precedentă nu a depus suficient efort pentru a preveni ingerinţele Kremlinului, iar preşedintele Obama a ignorat ameninţarea, informează cotidianul The New York Times.


Oficialul de la Casa Albă s-a legat, în primul rînd, de o afirmaţie făcută de Barack Obama în cadrul unei conferinţe de presă din octombrie 2016.


"Nu există nicio persoană serioasă care să sugereze cumva că cineva ar putea corupe alegerile din America. Nu există nicio dovadă că acest lucru s-a întîmplat în trecut şi că ar fi cazul de data aceasta, aşa că îi propun domnului Trump să nu se mai plîngă şi să strîngă voturi", a declarat Barack Obama înainte de alegerile electorale din 2016, fiind citat de Trump pe platforma Twitter.


"Am fost mult mai dur în privinţa Rusiei, decît a fost Obama, doar uitaţi-vă la fapte. Ştiri false!", a declarat Donald Trump, adăugînd că predecesorul său a afirmat acele lucruri "pentru că era de părere că Hillary va cîştiga şi nu voia să 'agite apele'".


La momentul remărcii lui Obama, administraţia sa pornise deja o investigare în cazul posibilelor ingerinţe ale Rusiei în alegerile electorale.


În octombrie 2016, FBI obţinuse un mandat secret pentru un fost asociat al campaniei lui Donald Trump.


Săptămîna trecută, Ksenia Sobciak, candidata partidului Iniţiativa Civică la alegerile prezidenţiale din Rusia, a declarat că este de părere că Rusia s-a implicat în alegerile prezidenţiale americane din 2016, adăugînd că îşi cere scuze pentru acest aspect.


Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile.


Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sînt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.


La 2 februarie 2018, Trump a publicat un memorandum controversat care conţine informaţii clasificate, argumentînd că documentul demonstrează că FBI foloseşte în scop politic investigaţia în cazul ingerinţelor Rusiei, pentru a-l discredita.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load