Trump şi Kim deschid birouri de legătură între SUA şi Coreea de Nord

Trump şi Kim deschid birouri de legătură între SUA şi Coreea de Nord

Preşedintele american, Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un, s-au declarat deschişi, joi, la ideea stabilirii unor birouri de legătură între ţările lor, într-un nou semnal al încălzirii relaţiilor dintre SUA şi Coreea de Nord, doi inamici istorici, relatează DPA şi AFP, potrivit agerpres.


Întrebat la un briefing de presă la Hanoi în cadrul celui de-al doilea summit cu Trump dacă este pregătit ca Washingtonul să deschidă un birou de legătură la Phenian, liderul nord-coreean a spus, prin intermediul interpretului, că „este un lucru care merită salutat”.


Trump a adăugat că ideea ca cele două ţări să se îndrepte spre stabilirea treptată a unor legături mai oficiale prin astfel de măsuri este „un lucru grozav”.


Întrebat, de asemenea, dacă este pregătit pentru denuclearizarea Coreii de Nord, Kim a răspuns prin intermediul interpretului: „Dacă nu aş fi fost pregătit, nu m-aş fi aflat aici”.


Afirmaţia lui Kim l-a făcut pe Trump său adauge: „Acesta ar putea fi cel mai bun răspuns pe care l-aţi auzit vreodată”.


Însă cele două părţi au poziţii divergente în privinţa sensurilor termenului denuclearizare, astfel că, întrebat şi despre posibile măsuri concrete, liderul nord-coreean a dat un răspuns vag: „Asta este ceea ce discutăm acum”.


Trump s-a arătat încrezător în legătură cu negocierile cu Kim, dar le-a atras atenţia celor care speră la o rezolvare rapidă: „Nu înseamnă că o facem într-o zi, într-o întîlnire”.


„Indiferent ce se întîmplă, în cele din urmă vom avea o înţelegere, iar asta este foarte bine pentru preşedintele Kim şi pentru ţara sa. Spre asta duce totul”, le-a spus Trump jurnaliştilor.


„Am avut discuţii foarte productive. Relaţia este la fel de bună ca oricînd – cred că chiar mai bună”, a mai spus Trump.


Cei doi lideri, care au luat o pauză de la negocierile lor pentru a vorbi cu mass-media, se întîlnesc într-un hotel din Hanoi, însoţiţi de consilierii lor.


Anterior, în cursul zilei de joi, cînd cei doi lideri au început a doua zi de discuţii, Trump a spus că „nu este nicio grabă” în a obţine un acord în legătură cu dezarmarea nucleară a Coreii de Nord.


„Viteza nu este importantă pentru mine. Este important să obţinem acordul cel mai bun. Apreciez oprirea testelor”, a mai afirmat Trump, făcînd referire la suspendarea din 2017 de către Phenian a testelor nucleare şi cu rachete balistice intercontinentale.


Trump, care s-a întîlnit prima dată cu Kim în Singapore în iunie, devenind primul preşedinte american în funcţie care se întîlneşte cu un lider al Coreii de Nord, a adăugat că are un „mare respect pentru preşedintele Kim” şi că „atunci cînd ai o relaţie bună, multe lucruri bune se întîmplă”.


Kim şi-a exprimat, la rîndul său, optimismul în legătură cu negocierile cu Trump, spunînd prin intermediul interpretului: „Sper că putem ajunge la o concluzie bună şi îmi voi da toată silinţa pentru a aduce rezultate bune”.


„Am făcut multe eforturi pînă acum, iar acum credem că este momentul să fim împreună la Hanoi şi să avem acest dialog minunat”, a adăugat Kim, în briefingul de presă de la Hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi, unde cei doi lideri s-au întîlnit începînd de miercuri.


Preşedintele american şi-a reiterat opinia că Phenianul poate deveni o „putere economică” dacă cele două părţi vor ajunge la un acord în privinţa programului de arme nucleare al Coreii de Nord. „Cu puţin ajutor, cred că va fi foarte special”, a adăugat Trump.


Cei doi lideri s-au întîlnit în privat miercuri seară pentru circa jumătate de oră într-o întrevedere cu uşile închise la respectivul hotel, după care s-au alăturat unui grup mic de consilieri şi interpreţi pentru dineu.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load