Trump se apără după raportul Mueller, Poroșenko este resemnat în fața rezultatelor alegerilor, iar un sit arheologic a fost redeschis

Trump se apără după raportul Mueller, Poroșenko este resemnat în fața rezultatelor alegerilor, iar un sit arheologic a fost redeschis

Raportul redactat de procurorul special Robert Mueller, care a anchetat imixtiunea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, scoate la iveală o latură necunoscută publicului a miliardarului devenit președinte al Statelor Unite. Donald Trump ar fi crezut că e momentul să își facă bagajele și să plece de la Casa Albă cît de curînd, în ciuda imaginii de luptător convins pe care a afișat-o ani de-a rîndul. 


„O, Doamne! Asta e îngrozitor. Este sfîrșitul mandatului meu. Sunt terminat! (Varianta netradusă: Oh my God! This is terrible. This is the end of my presidency. I'm f...ked!)”, ar fi fost reacția lui Trump, care s-ar fi prăbușit pe fotoliu la aflarea veștii că Mueller va investiga ingerințele rusești în scrutinul prezidențial pe care l-a cîștigat în fața democratei Hillary Clinton.


Documentul întocmit de procuror mai arată și că Trump l-ar fi găsit vinovat pe procurorul general de atunci, Jeff Sessions, care ar fi trebuit să-l „protejeze”. 


Cum ai putut lăsa să se întîmple asta, Jeff? Toată lumea mi-a spus că dacă ai unul dintre acești procurori speciali, distrugi președinția. Durează ani și ani, nu voi putea face nimic. Este cel mai rău lucru care mi s-a întîmplat, ar fi spus președintele american, care a numit „o vînătoare de vrăjitoare” toată ancheta.


Trump i-a cerut lui Sessions să plece, iar acesta a venit a doua zi cu demisia în Biroul Oval. În urma unor discuții, cei doi au căzut de acord că Sessions nu va pleca chiar atunci. A urmat un an de critici, iar în noiembrie 2018, procurorul general a fost concediat.

Preşedintele Poroşenko dramatizează finalul campaniei electorale


Ameninţat de o înfrîngere usturătoare în alegerile prezidenţiale, preşedintele ucrainean în exerciţiu, Petro Poroşenko, a cerut joi "iertare" alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizînd riscurile care ameninţă ţara, comentează France Presse.

Cinci ani după ce a fost adus la putere de revoluţia prooccidentală din Maidan, şeful statului, în vîrstă de 53 de ani, este devansat într-o manieră categorică în sondaje de actorul comediant Volodimir Zelenski, un novice în politică de 41 de ani, care şi-a desfăşurat campania pe reţelele de socializare.

Cu trei zile înaintea scrutinului şi în ajunul unei dezbateri foarte aşteptate cu rivalul său, Poroşenko şi-a făcut, în cadrul unei alocuţiuni televizate, o autocritică pentru incapacitatea sa de a pune capăt conflictului cu separatiştii proruşi, soldat cu aproape 13.000 de morţi din 2014 în estul Ucrainei şi de a lupta împotriva corupţiei.

"Vă cer sincer iertare", a spus el. "Ştiu că vă este dificil să-mi iertaţi erorile şi să mă credeţi. Da, este din greşeala mea. Pentru a termina ceea ce am început şi a nu pierde ceea ce a fost făcut, vă cer sprijin în 21 aprilie", în al doilea tur de scrutin, a adăugat Poroşenko.

Situl arheologic al Acropolei din Atena a fost parțial redeschis


Situl arheologic al Acropolei din Atena, unul dintre cele mai faimoase monumente ale antichităţii, a fost redeschis în mare parte joi dimineaţa, după ce cu o zi înainte în zonă au fost rănite patru persoane din cauza unui fulger, a anunţat Ministerul grec al Culturii, relatează AFP.


"Situl este deschis joi turiştilor, doar partea templului Erehteion, la nord de Partenon, va rămîne închisă din motive de securitate", a declarat un oficial al biroului de presă al ministerului.


Miercuri, doi paznici şi doi turişti aflaţi la situl arheologic au fost răniţi uşor de cioburi de sticlă, a precizat serviciul de ambulanţă.


Cei doi turişti au fost externaţi din spital miercuri seara, iar cei doi angajaţi ai sitului au rămas spitalizaţi ca măsură de precauţie.


Ministerul a anunţat într-un comunicat că "situl arheologic al Acropolei din Atena nu a suferit pagube".


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load