Trump s-a certat cu liderii G7 din cauza Rusiei

Trump s-a certat cu liderii G7 din cauza Rusiei

Potrivit publicației, președintele american, la cină a liderilor celor „șapte” a insistat ca Rusia să reintre în G7. Liderul american a fost sprijinit doar de premierul italian Giuseppe Conte.


Președintele SUA, Donald Trump, la summitul G7 din Biarritz, s-a certat cu colegii săi din G7, insistînd asupra revenirii la formatul G8 cu participarea Rusiei. Despre aceasta scrie ediţiaThe Guardian.


Potrivit surselor sale diplomatice, incidentul a avut loc sîmbătă, în timpul cinei liderilor celor șapte. Conform publicației, Trump în timpul evenimentului a insistat ca FR să reintre în G7, respingînd toate argumentele colegilor, majoritatea opunîndu-se acestei inițiative.


Potrivit The Guardian, liderul american a fost sprijinit doar de premierul italian Giuseppe Conte. Primul ministru japonez Shinzo Abe a decis să rămînă neutru în această problemă, liderii rămași ai țărilor G-7 s-au opus revenirii la formatul G8, scrie ziarul.


Potrivit uneia dintre sursele diplomatice europene, după aceea „situația a început să se tensioneze”. După cum a menționat această sursă, majoritatea liderilor G7 au insistat că Grupul celor șapte este „o familie, un club, o comunitate de democrații liberale” și, prin urmare, nu pot permite FR să se alăture formatului, deoarece Moscova, potrivit declarațiilor lor, nu susține valori similare. Trump a respins astfel de argumente, spunînd că pentru a discuta probleme legate de Iran, Siria și RPDC, prezența Rusiei este necesară, notează ziarul.


Duminică, o sursă diplomatică din cadrul instituțiilor UE a declarat pentru TASS că liderii țărilor G7 au discutat în detaliu relațiile cu FR la summitul de la Biarritz, dar nu au ajuns la un acord pentru a reveni la formatul G8. Potrivit acestuia, Grupul celor șapte este acum interesat în mod obiectiv de întoarcerea Rusiei la organizație, avînd în vedere competiția politică în creștere cu G20, în care FR joacă un rol semnificativ.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load