COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Trump înaintează un ultimatum Organizației Mondiale a Sănătății

Trump înaintează un ultimatum Organizației Mondiale a Sănătății

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat luni să suspende definitiv contribuţia SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dacă aceasta nu procedează la „îmbunătăţiri substanţiale” în termen de 30 de zile, adăugînd că ar putea lua în considerare revizuirea apartenenţei Statelor Unite la Organizaţie, potrivit AFP și Agerpres.

„Dacă OMS nu se angajează să procedeze la îmbunătăţi substanţiale în termen de 30 de zile, voi transforma suspendarea temporară a finanţării către OMS într-o măsură permanentă şi voi reconsidera calitatea noastră de membru în cadrul Organizaţiei”, subliniază Trump într-un mesaj pe Twitter, publicînd fotocopia unei scrisori în acest sens adresate şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În cursul zilei de luni, el a declarat că OMS a „făcut o treabă foarte tristă” în gestionarea virusului şi va lua în curînd o decizie cu privire la finanţarea SUA.


În scrisoarea sa, Trump a declarat că singura cale de urmat pentru OMS este să-şi demonstreze independenţa faţă de China, adăugînd că administraţia sa a început deja discuţii asupra reformei cu Tedros.

„Este clar că paşii greşiţi repetaţi din partea voastră şi a organizaţiei voastre pentru a răspunde la pandemie a costat extrem de scump lumea. Singura cale de urmat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii este aceea de a-şi putea dovedi independenţa faţă de China”, subliniază preşedintele american în scrisoare.

Tot luni, Donald Trump afirmase de la Casa Albă: „Nu sînt mulţumit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, „este o marionetă a Chinei”.

În text, preşedintele american enumeră exemple a ceea ce el consideră drept erori ale OMS în gestionarea pandemiei, în special ignorarea primelor rapoarte despre apariţia virusului şi o abordare prea apropiată şi indulgentă faţă de China.

OMS a declarat luni că o anchetă independentă privind răspunsul global la virus va începe cît de curînd „la momentul potrivit” şi că a primit sprijin şi o promisiune de fonduri importante din partea Chinei, sub luminile reflectoarelor întrucît se află la originea pandemiei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load