Trump, în căutarea banilor pentru construirea zidului la graniţa cu Mexicul

Trump, în căutarea banilor pentru construirea zidului la graniţa cu Mexicul

Preşedintele american Donald Trump şi-a prezentat, miercuri, planul pentru un proiect de lege privind imigraţia, precizînd că vrea să obţină 25 de miliarde de dolari pentru construirea zidului la graniţa cu Mexicul şi oferindu-le cetăţenie copiilor care au ajuns ilegal în SUA, relatează Reuters.


Pe lîngă cele 25 de miliarde de dolari, Trump mai doreşte un buget de cinci miliarde de dolari pentru alte programe privind securitatea frontierelor şi acordarea dreptului de muncă şi de şedere pentru imigranţi.


Administraţia Trump analizează ridicarea unui zid pe o distanţă de 1.300 de kilometri, din cei 3.100 de kilometri de graniţă cu Mexicul, cu scopul de a preveni migraţia ilegală. Lucrările vor dura mai bine de trei ani.


Trump s-a declarat optimist că ar putea ajunge la un acord cu republicanii şi democraţii din Congresul SUA pentru a impune reguli mai stricte pentru imigranţi, dar împiedicînd în acelaşi timp deportarea a aproximativ 800.000 de tineri din programul DACA.


Pe lîngă măsurile de protecţie pentru prevenirea deportării, Trump a vorbit şi despre un "stimulent" de cetăţenie pentru aceşti imigranţi tineri, în următorii 10-12 ani. Totuşi, liderul de la Casa Albă a catalogat drept "complicat" statutul părinţilor acestor copii care au venit în SUA înainte de 15 iunie 2007.


Senatorul republican Lindsey Graham, implicată în negocierile privind legea imigraţiei, a declarat că planul lui Donald Trump este semnalul unui progres major.


"Sprijinul preşedintelui Trump pentru o cale către cetăţenie ne va ajuta să obţinem măsuri puternice de securitate la frontieră, pe măsură ce lucrăm pentru modernizarea unui sistem de imigraţie care nu funcţionează. Cu această poziţie puternică a preşedintelui Trump, nu m-am simţit niciodată mai optimistă cu privire la şansele noastre de a găsi o soluţie privind imigraţia", a spus Graham.


Pentru ca proiectul de lege promovat de Casa Albă să fie adoptat, Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA trebuie să voteze favorabil.


La 10 ianuarie, un judecător din San Francisco a blocat iniţiativa administraţiei Donald Trump privind anularea programului DACA pentru aproximativ 800.000 de tineri imigranţi cu vîrste sub 16 ani, care au venit în SUA înainte de 15 iunie 2007. Programul a fost creat de către fostul preşedinte Barack Obama şi susţinut de către democraţi.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load