Trump, către Theresa May: Pînă cînd Brexitul ne va despărți

Trump, către Theresa May: Pînă cînd Brexitul ne va despărți

Donald Trump va efectua prima sa vizită de stat în Marea Britanie, în luna iunie, după aproape un an de la ultima sa călătorie la Londra care a fost înconjurată de controverse și proteste.


Trump va vizita Marea Britanie la invitația Reginei Elisabeta a II-a, la o lună după ce va merge în Japonia, unde va fi primul lider politic care se va întîlni cu noul Împărat.


Vizita lui Trump va coincide cu a 75-a aniversare a debarcării trupelor aliate în Normandia (6 iunie 1944, așa-numita Ziua Z). În aceeași perioadă se așteaptă ca liderul american să viziteze și Franța.


O parte a presei britanice a făcut deja speculații despre organizarea unui banchet oferit de regină la Palatul Buckingam în cinstea lui Trump și a soției și despre o procesiune cu caleașca, după modelul „Ceaușescu”.


Rămîne încă neclar dacă lui Donald Trump i se va permite să se adreseze Parlamentului. John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a refuzat pînă acum să facă o invitație în acest sens, afirmînd că acesta nu este un drept și nu o „onoare cuvenită”. În 2017, Bercow afirma că se „opune categoric” unui discurs al liderului american în Westminster Hall, acuzîndu-l pe președintele american de „rasism” și „sexism”.


„Prețuim relația noastră cu Statele Unite, dacă are loc o vizită de stat, al cărei protocol depășește cu mult funcția de președinte al Parlamentului. Totuși, cîtă vreme este vorba despre acest loc, sînt ferm convins că opoziția noastră față de rasism și de sexism și prijinul nostru pentru egalitatea în fața legii și a unei puteri judiciare independente reprezintă considerații extrem de importante în Camera Comunelor”, a afirmat John Bercow.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load