Trump anunţă tarife vamale de 11 miliarde de dolari pentru UE

Trump anunţă tarife vamale de 11 miliarde de dolari pentru UE

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, marţi, că va impune tarife vamale de 11 miliarde de dolari asupra produselor provenite din Uniunea Europeană, conform Reuters.


"Organizaţia Mondială a Comerţului a constatat că subvenţiile UE acordate Airbus au afectat negativ Statele Unite, care acum vor impune tarife vamale de 11 miliarde de dolari produselor din Uniunea Europeană. În domeniul comerţului, UE a profitat mulţi ani de SUA. Se va opri curînd!”, a scris Trump, pe Twitter.


Acest anunţ vine după ce, luni, Robert Lighthizer, reprezentantul special al preşedintelui american, a făcut publică o listă de produse europene care ar putea face obiectul unor tarife vamale suplimentare pentru ceea ce Washingtonul consideră a fi subvenţii legale acordate de Uniunea Europeană pentru constructorul de avioane Airbus. Pe lista de produse se află atît aeronave comerciale sau subansamble ale acestora, cît şi produse lactate şi vinuri.


Airbus a respins aceste acuzaţii şi a menționat că nu vede nicio bază legală pentru o eventuală decizie a SUA de a impune sancţiuni comerciale pentru o listă de produse din Uniunea Europeană.


"Nu vedem nicio bază legală pentru acest lucru. Airbus a luat măsurile necesare pentru a se conforma cerinţelor care vizează subvenţiile Airbus”, a declarat purtătorul de cuvînt de la Airbus, Rainer Ohler.


În paralel, o sursă din interiorul Comisiei Europene a declarat, pentru Reuters, că Uniunea Europeană pregăteşte posibile măsuri retaliatorii faţă de subvenţiile acordate constructorului american Boeing.


Uniunea Europeană şi SUA sînt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing. Organizaţia Mondială a Comerţului a decis că ambele părţi au acordat subvenţii în valoare de miliarde de dolari pentru a dobîndi un avantaj pe piaţă şi le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenţii, în caz contrar urmînd să le sancţioneze.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load