TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Trump anunță moartea liderului ISIS, după un raid american

Trump anunță moartea liderului ISIS, după un raid american

Președintele Donald Trump a anunțat, duminică la amiază, că Abu Bakr al-Baghdadi, califul Statului Islamic, a murit după ce a detonat o vestă cu explozibili pe care o purta în timp ce era urmărit de soldați americani, transmite Reuters. ”Era un om bolnav și imoral și acum e mort”, a spus Trump.


Oficiali din armata irakiană au anunțat că ei sînt cei care au furnizat localizarea liderului grupării jihadiste Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi în Siria pentru raidul american în care a fost ucis.


”O secţie specializată a lucrat timp de un an” şi ”serviciul naţional de informaţii a reuşit (…) să localizeze ascunzătoare” lui Baghdadi şi ”datorită acestui lucru operaţiunea americană a fost realizată”, se arată într-un comunicat citat de AFP. Surse din cadrul serviciilor de informații ale Irakului au declarat că Al-Baghdadi a fost localizat printr-un apel telefonic al uneia dintre soţiile sale, care se afla cu el.


Un al doilea oficial irakian a adăugat că serviciul de informaţii irakian a folosit de asemenea informaţii obţinute de la două femei aflate în detenţie în ţară, una dintre soţiile liderului jihadist şi soţia unuia dintre colaboratorii săi foarte apropiaţi, scrie Agerpres. Președintele american a spus că raidul a avut loc în Siria, la două săptămîni după ce agenții americani au depistat locuința în care se afla al-Baghdadi, în provincia Idlib.


”Banditul care a încercat atît de tare să-i intimideze pe alții și-a petrecut ultimele clipe în groză și panică, înspăimîntat de forțele americane care veneau asupra lui”, a declarat Trump, într-o conferință de presă la Casa Albă.


Potrivit spuselor sale, liderul ISIS ar fi fost încolțit într-un tunel. La operațiune, soldații americani ar fi folosit și cîini. ”A ajuns la capătul tunelului alergat de cîinii noștri. Și-a detonat vesta ucigîndu-se pe sine cît și pe cei trei copii ai săi. Trupul a fost mutilat de explozie, iar tunelul s-a surpat pe el”, a relatat Trump precizînd totodată că rămășițele au fost identificate cu precizie ca aparținînd lui Abu Bakr al-Baghdadi.


Donald Trump a adăugat că al-Baghdadi a murit „ca un cîine şi ca un laş”. El a mai informat că şi alţi membri ai grupării au fost ucişi în această operaţiune, iar numărul exact al acestora va fi anunţat în următoarele 24 de ore.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load