Trump anunță că este un ”geniu foarte stabil”

Trump anunță că este un ”geniu foarte stabil”

Președintele SUA Donald Trump s-a dezlănțuit pe Twitter unde a anunțat într-o suită de mesaje că nu are nicio problemă psihică și că este un ”geniu stabil”.


Înfuriat de cartea care dezvăluie ”haosul” de la Casa Albă și de tentativele democraților de a-l cataloga drept inapt din punct de vedere psihic pentru îndeplinirea funcției, Donald Trump s-a dezlănțuit.


Trump a susținut că povestea privind legăturile sale cu Rusia s-a dovedit a fi falsă și că, acum, inamicii săi - Democrații și presa încearcă să îi pună sub semnul întrebării stabilitatea mintală.


”De fapt, pe parcursul vieții, cele două mari atu-uri ale mele au fost stabilitatea mintală și faptul că sînt foarte inteligent. Hillary Clinton a jucat la rîndul ei această carte și, așa cum știe toată lumea, a pierdut. Am fost un om de afaceri de succes, am ajuns o vedetă TV de top și apoi am ajuns președinte al SUA (de la prima încercare). Cred că asta nu înseamnă că sînt doar inteligent, ci chiar genial. Și un geniu foarte stabil!”, a scris Trump pe Twitter.Un grup de circa 10 congresmeni americani, în majoritate democraţi, au consultat în decembrie un profesor de psihiatrie de la Universitatea Yale pentru a analiza sănătatea mintală a preşedintelui Donald Trump, potrivit Politico şi CNN, relatează vineri AFP. ''Aleşii au spus că sînt neliniştiţi în legătură cu pericolul reprezentat de către preşedinte, pericol reprezentat de instabilitatea sa mintală pentru ţară'', a explicat Bandy Lee, joi la CNN.


Un senator republican, al cărui nume nu este dat, s-ar fi alăturat grupului pentru a o asculta şi interoga pe Bandy Lee, profesor la Universitatea Yale, care a redactat de altfel o carte intitulată ''The Dangerous Case of Donald Trump'' (Cazul periculos al lui Donald Trump), o culegere de eseuri ale unor psihiatri care au analizat starea psihologică a preşedintelui SUA.


Diagnosticarea unui pacient fără a-l întîlni în cadrul unei consultaţii contrazice consemnele Asociaţiei americane de psihiatrie, care face apel la membrii săi să se abţină ''de la a da un aviz profesional privind starea mintală a unei persoane pe care nu au evaluat-o personal''.


Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Sarah Sanders, a denunţat declaraţiile, pe care le-a calificat drept ''ruşinoase şi ridicole''. ''Dacă era inapt (pentru funcţie), nu s-ar fi aflat probabil acolo unde este şi nu ar fi învins cel mai bun grup de candidaţi pe care Partidul Republican i-a avut vreodată'', a declarat dna Sanders, referindu-se la alegerile primare republicane din 2016.


În Camera Reprezentanţilor, 57 de aleşi democraţi, adică aproape 30% din grup, au semnat printre altele un proiect de lege care să înfiinţeze o comisie parlamentară specială privind ''incapacitatea prezidenţială'', în scopul de a stabili dacă preşedintele este incapabil din punct de vedere psihologic sau fizic să-şi asume funcţiile''.


Constituţia americană prevede două modalităţi de a-l înlocui pe preşedinte. Prima este destituirea, printr-un vot al Congresului (punere sub acuzare de către Cameră şi votul de condamnare cu două treimi în Senat).


Cea de-a doua modalitate este prevăzută de Amendamentul 25, ratificat în 1967 şi care îi permite vicepreşedintelui şi unei jumătăţi din cabinet (de miniştri) să declare că preşedintele este ''în incapacitate de a-şi exercita puterile şi de a-şi îndeplini îndatoririle funcţiei sale''. În acest caz, vicepreşedintele îşi asumă funcţia prezidenţială. În caz de contestare de către preşedinte, Congresul va fi cel care, printr-un vot cu două treimi, va confirma transferul puterilor.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load