Transportul de gaze naturale ruseşti: Ucraina pregătește „Planul B"

Transportul de gaze naturale ruseşti: Ucraina pregătește „Planul B"

Ucraina intenționează să încheie un nou acord, în conformitate cu standardele europene, cu privire la tranzitul gazului rusesc începînd cu 1 ianuarie 2020, după încheierea contractului actual.


Acesta este „Planul A", a declarat marți, 5 martie, ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Elena Zerkal, în cadrul unei conferinţe la Bruxelles.


În același timp, potrivit lui Zerkal, Ucraina a studiat bine lecțiile crizei gazelor din 2009, prin urmare, împreună cu partenerii săi, elaborează măsuri preventive în cazul în care Rusia va refuza să semneze un nou acord privind gazele naturale în astfel de condiții europene.


„Noi vom face tot posibilul să ne încadrăm în „Planul A" (încheierea unui nou acord) și trebuie să finalizăm toate aceste acțiuni pînă la mijlocul lunii iulie. „Planul A" prevede ratificarea noilor anexe la Acordul de asociere UE-Ucraina (referitor la integrarea Ucrainei în spațiul energetic al UE), asigurîndu-le un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, pentru a le îndeplini în orice scenariu și în orice caz", a subliniat ministrul adjunct de externe al Ucrainei.


Ea a subliniat că în rezolvarea acestor probleme partea ucraineană se bazează pe o poziție clară a Comisiei Europene, care contribuie la adaptarea legislației naționale a Ucrainei în sectorul energetic la normele juridice ale Uniunii Europene.


„Lucrăm împreună cu partenerii noștri în ceea ce privește planurile de reacție (la situații de criză). În acest sens, menținem un dialog cu partenerii noștri europeni cu privire la opiniile lor privind planurile de sustenabilitate (a sistemului energetic). Noi am elaborat propriul plan privind sustenabilitatea, prin contribuţia Statelor Unite. Prin definiție, am învățat lecțiile pe care le-am avut în 2009. Și toată Europa a învățat, de asemenea, aceste lecții", a adăugat Elena Zerkal.


Amintim că, mai devreme, Rusia a calificat drept dezavantajos tranzitul de gaze prin Ucraina. Moscova a declarat că tranzitul prin Ucraina este de 2-2,5 ori mai scump decît prin alte rute.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load