COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Transplantul de mîini de bărbat efectuat la o domnișoară a uimit medicii (FOTO)

Transplantul de mîini de bărbat efectuat la o domnișoară a uimit medicii (FOTO)

O tînără în vîrstă de 19 ani din India căreia i-au fost amputate mîinile a primit o nouă pereche de membre, de la un bărbat. În timp, mîinile de la donatorul ei s-au schimbat, pentru a se potrivi cu restul corpului ei, iar medicii sînt uluiți.

Tînăra, Shreya Siddanagowder, acum în vîrstă de 22 de ani, nu a ezitat să accepte mîinile ce i-au fost oferite, deși acestea erau mari, de culoare închisă și pline de păr, deoarece au aparținut unui bărbat.

În timp, însă, după transplantul rar ce a durat 13 ore, mîinile atașate de corpul ei s-au schimbat. Au devenit mai feminine și chiar și-au schimbat culoarea, căpătînd nuanța tenului ei.


„Acum, nimeni nu își mai dă seama că sînt mîini de bărbat. Ba chiar a început să poarte ojă și bijuterii”, a spus mama tinerei.

Cum și-a pierdut tînăra mîinile și de ce a acceptat brațe de bărbat

Viața tinerei Shreya Siddanagowder a fost dată peste cap în 2016, cînd, la vîrsta de 18 ani, i-au fost strivite mîinile, într-un accident rutier, în timp ce ea se afla într-un autobuz. Pentru că tînăra nu a primit ajutor la timp, mîinile i-au fost amputate, de la coate.

În lume, au fost făcute cu succes doar 200 de transplanturi de mîini, dintre care nouă în India. Primul astfel de transplant a fost realizat în 1999, în Statele Unite ale Americii, la un bărbat, care a rămas fără brațul stîng, într-un accident ce a implicat artificii.

În India, primul astfel de transplant a avut loc în anul 2015. În această țară, posibilii donatori pentru astfel de transplanturi se găsesc rar, mai ales pentru că familiile lor refuză ca membrele acestora să ajungă la alte persoane.

Acesta este motivul pentru care persoanele care au nevoie de astfel de transplanturi, nu ezită să accepte chiar și membre de la persoane de gen diferit.

De ce și-au schimbat aspectul mîinile, în urma transplantului

Shreya i-a luata făcut fizioterapie timp de un an, astfel încît corpul și creierul ei să se obișnuiască cu noile mîini.

Medicii nu pot explica motivul exact pentru care culoarea mîinilor donate a început să se schimbe. O teorie este aceea a hormonului MSH, ce stimulează producția de melanină.

O altă explicație pentru schimbarea aspectului mîinilor donate, potrivit medicilor, este absența testosteronului in organismul tinerei și alte schimbări hormonale.

Shreya este încîntată de noile ei mîini, cu care a scris recent la un examen, la facultate.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load