Tot mai mulți londonezi aleg să locuiască pe apă

Tot mai mulți londonezi aleg să locuiască pe apă

Un studiu recent arată că 70 la sută din propietarii de bărci le consideră un anume gen de locuinţă, de multe ori chiar reşedinţa principală.


E un stil de viaţă, preferat de cei care vor neapărat să trăiască în centrul metropolei, fără să fie preocupaţi pre mult de spaţiu sau numărul de camere. Şi preţul contează, dar nu de fiecare dată e criteriul principal.

Într-o metropolă atît de aglomerată cum este Londra orice petec de teren costă bani grei. De altfel, capitala britanică concurează cu Hong Kong şi Monaco pentru titlul de cel mai scump oraş din lume în privinţa locuinţelor - preţul mediu se apropie de 600.000 de lire sterline.

Printre aceste proprietăţi, unele sînt case plutitoare. Traiul zilnic pe reţeaua de canale a Londrei - care însumează peste 160 de kilometri, ori pe malurile Tamisei - care, pe teritoriul capitalei măsoară peste 67 de kilometri, a devenit o opţiune tot mai populară. Preţurile pentru o “barcă de locuit” pornesc de pe la 20.000 de lire.


O casă plutitoare poate deveni, însă, o locuinţă de lux - preferată de cei care vor să trăiască în oraş, dar nu se preocupă prea mult de suprafaţa şi numărul camerelor.


Nick Marlow, agent imobiliar: ”Avem tot felul de clienţi, de la bancheri, pînă la actori faimoşi. Nu există un tip specific de persoană care să îşi dorească o locuinţă pe apă.”


Water Bull este una dintre ofertele interesante aflate pe piaţă. Vasul a fost amenajat în 2016 ca spaţiu pentru birouri.


Costă sub 250.000 de lire.... Şi asta ar însemna un preţ de 12.000 de lire pe metru pătrat. Nu e deloc ieftin... Dar casele clasice, pe pămînt, cu vedere la apă, se vînd cu preţuri între 4 şi 14 milioane de lire.


În Regatul unit, cam o treime dintre proprietarii de bărci spun că le consideră spaţii pentru locuit. Dar tendinţa este mult mai pronunţată aici, în Londra. 70% dintre proprietari consideră astfel de bărci drept principala reşedinţă, o a doua casă sau cel puţin un adăpost temporar.

Din evidenţele autorităţilor, anul trecut erau cam 5000 de locuinţe plutitoare pe canalale Londrei, şi încă cîteva sute ancorate pe malurile Tamisei. Sorwar Ahmed, agent imobiliar: ”Este o opţiune pentru un stil de viaţă. În felul acesta îi încurajăm pe cei care vor o astfel de investiţie. Nu trebuie să se gîndească în mod necesar că aleg o casă mai ieftină, pentru că o locuinţă plutitoare presupune şi multe costuri ascunse.”

Pentru că cererea depăşeşte oferta, dezvoltatorii se îndreaptă spre porţiunile de apă situate în afara centrului Londrei.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load