Tînăra arestată pentru salvarea migranților a fost eliberată în Italia

Tînăra arestată pentru salvarea migranților a fost eliberată în Italia

O judecătoare italiană s-a pronunţa marţi în favoarea eliberării Carolei Rackete, cetăţean german, femeia căpitan a navei umanitare Sea-Watch 3 arestată sîmbătă după ce a acostat forţat în mica Insulă Lampedusa cu 40 de migranţi la bord, informează miercuri France Presse, citată de Agerpres.


Judecătoarea însărcinată cu ancheta preliminară a declarat presei italiene că un decret italian asupra siguranţei "nu se aplică acţiunilor de salvare".


Ministrul italian de interne Matteo Salvini, care a criticat puternic decizia magistraturii italiene, a precizat că femeia căpitan ar face obiectul unei măsuri de expulzare în Germania întrucît ea este "periculoasă pentru securitatea naţională".


Măsura de expulzare de pe teritoriul italian şi însoţire pînă la frontieră trebuie încă confirmată de autorităţile judiciare, a precizat el.


"Ea se va întoarce în Germania unde nu ar fi la fel de toleranţi cu o italiancă dacă ar pune în pericol viaţa poliţiştilor germani", a comentat cel care este de asemenea viceprim-ministru şi şef al Ligii (extrema dreapta).


ONG-ul Sea-Watch şi-a exprimat la rîndul său uşurarea pe Twitter: "Sîntem uşuraţi că este liber căpitanul nostru! Nu a existat niciun motiv să fie arestată întrucît ea este implicată în apărarea drepturilor omului în Mediterana şi îşi asumă responsabilităţile atunci cînd niciun guvern european nu o face".


Femeia în vîrstă de 31 de ani fusese arestată în noaptea de vineri spre sîmbătă şi plasată sîmbătă dimineaţă în arest la domiciliu la Lampedusa, apoi transferată luni dimineaţă la Agrigento, capitala provinciei cu acelaşi nume din Sicilia.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load