Brexit: Parlamentul britanic a respins condiţiile pentru ieşirea din UE

Brexit: Parlamentul britanic a respins condiţiile pentru ieşirea din UE

Parlamentul britanic a respins joi seară o moţiune prin care premierul Theresa May a dorit să obţină din partea deputaţilor o reconfirmare a sprijinului pentru a încerca o revizuire a acordului privind Brexitul convenit cu Uniunea Europeană, dar respins pe 15 ianuarie de către legislativul de la Londra, relatează agenţiile Reuters şi EFE, scrie Agerpres.


Parlamentarii au respins moţiunea guvernului, care le cerea să-şi reafirme sprijinul pentru planul ei de a încerca să obţină modificări ale acordului de la liderii europeni, cu 303 voturi împotrivă şi 258 - pentru.


Deşi votul nu forţează guvernul să-şi schimbe tactica, radiografia poziţiilor parlamentarilor ar putea submina încrederea liderilor UE că May poate obţine sprijinul legislativului pentru un acord revizuit.


Ultima întorsătură în cei doi ani de negociere pentru a părăsi UE evidenţiază diviziunile profunde din parlament privind cum, sau chiar dacă, Marea Britanie trebuie să părăsească blocul comunitar în cea mai mare schimbare de orientare politică şi comercială din ultimii peste 40 de ani.


De asemenea, votul creşte probabilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără acord, un scenariu de coşmar pentru multe afaceri, dar şi ca Brexitul să fie întîrziat sau chiar să nu aibă loc deloc.


Un grup de eurosceptici din partidul Theresei May s-a abţinut de la vot, condamnîndu-şi guvernul minoritar la o înfrîngere. Euroscepticii au fost nemulţumiţi de faptul că moţiunea părea să excludă posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord pe 29 martie dacă pînă atunci nu se va finaliza un acord, notează dpa.


Mulţi conservatori şi parlamentari ai opoziţiei o acuză pe May că foloseşte presiunea timpului pentru a încerca să forţeze parlamentul să facă o alegere între acordul ei cu UE sau o părăsire a blocului comunitar fără acord, notează Reuters.


Pentru a încerca să prevină o ieşire fără acord, mai mulţi deputaţi au avansat propuneri alternative.


O dată importantă pentru guvern va fi acum 27 februarie, cînd Theresa May a promis următoarea rundă de voturi, prilej cu care parlamentarii care încearcă să amîne Brexitul spun că îşi vor face mutarea capitală.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load