Theresa May a cerut o nouă amînare a Brexit-ului

Theresa May a cerut o nouă amînare a Brexit-ului

Premierul britanic Theresa May i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin care îi cere o amînare a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană pînă pe 30 iunie, relatează site-ul agenţiei Reuters.


"Marea Britanie propune ca această perioadă să se încheie pe 30 iunie 2019", a scris Theresa May în scrisoare.


May a afirmat că dacă un acord va fi aprobat pînă la această dată, Marea Britanie va propune ca extinderea Brexitului să se încheie mai devreme.


"Guvernul ar putea să aprobe o perioadă pentru ratificare, care să permită Marii Britanii să se retragă din Uniunea Europeană pînă la 23 mai 2019 şi astfel să nu participe la alegerile pentru Parlamentul European, însă va continua să facă pregătiri respectabile pentru aceste alegeri, în condiţiile în care acest lucru nu se va întîmpla", a declarat aceasta.


Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, ia în considerare opţiunea amînării cu 12 luni a termenului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu menţiunea că prelungirea va fi „flexibilă”, a declarat un oficial european, citat de BBC. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. Bruxellesul a amînat Brexitul pînă pe 12 aprilie.


Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amînarea Brexit pînă cel puţin pe 30 iunie. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load